Fyra tips till dig som är ny i förskolekök
En liten hjälp för dig som just tagit över ett förskolekök. Eller som vill göra det.
Publicerad: 2009-09-29
Skaffa dig en mentor – någon du kan bolla idéer, menyförslag och liknande med. Någon du kan diskutera din lön och dina kunskaper med. Någon som är ärlig och också kan berätta för dig vad dina svagheter är. Någon med breda axlar nog att gråta mot de där dagarna i början när du haft elavbrott, pastan kokat över, spisen är täckt av fastbränd köttfärssås och du är en kvart sen med maten. Du behöver ha en säkerhetsventil att pysa ut frustration hos, du behöver lära dig jobbet. Så – skaffa dig en mentor!
Gå på möten. Alla möten. – Morgonmöte där man går igenom hur många barn som är på förskolan? Gå dit! Du behöver få veta hur många portioner du skall göra. Personalmöte om hur terminens planering ska se ut? Gå dit! Du kan bidra med kunnande om t.ex. mattraditioner kring terminens högtider. Föräldramöte? Gå dit! Du kommer att förvånas över hur mycket föräldrar vill veta om din mat. Och dig. Kort sagt – gå på möten. Då visar du dessutom att du bryr dig, inte bara om ditt jobb, utan om din arbetsplats och vad som händer där. Det är en viktig signal att det inte är ”förskolan och köket” utan att ni är samma enhet. Gå på möten!
Träffa barnen! – Enkelt uttryckt har du inga servitriser som du kan använda som spaningsförband ute bland gästerna. Du måste själv ta reda på hur din mat fungerar. Ät med barnen, på deras avdelning, då och då. Eller bjud in dem i köket för bak och stök inför julen. Eller få till ”hemkunskap” i hemvrån. Eller… Ja det är din fantasi som sätter gränser. Men du måste få bli ”vår kock” och inte ”han/hon som kommer och tar dig om du inte sitter still på stolen nu!” för barnen.
Klä dig som en kock! – Du arbetar med barn. Barn som ser kockar på TV. De kan snabbt känna igen dig som ”en av dem” och det går inte åt så mycket tid att förklara vad du gör. Dessutom visar det dina kollegor att du bryr dig om ditt jobb. Ser du ut som en kock, beter dig som en kock, lagar mat som en kock – då är risken stor att du blir uppfattad som just kock.
Publicerad: 2009-09-29
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.