Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Gå inte över ån efter vatten

När en verksamhet ska expandera, utvecklas eller nyanställa ligger det ofta nära till hands att gå över ån efter vatten, alltså att börja leta på externt håll efter nya medarbetare. Det många chefer missar i en sådan situation är att gräva där de står och istället fokusera på att vidareutveckla och upptäcka nya sidor hos sina befintliga medarbetare. När jag har expanderat mitt städföretag genom att introducera nya affärsområden, i det här fallet facility management tjänster, valde jag att låta några av mina befintliga medarbetare få chansen att vidareutvecklas genom att ta sig an nya roller som matchar deras personlighet.

Publicerad: 2012-09-05

För mig personligen är det en trygghet att ta hjälp av personal som jag litar på och känner mig trygg med, startsträckan är förstås kortare än om man väljer att istället anställa nya medarbetare. Boka regelbundet in medarbetarsamtal där ni inte bara diskuterar löneanspråk och karriärmässig utveckling. Sätt av lite extra tid för att ta reda på vad medarbetaren ägnar sig åt på fritiden, vilka styrkor han eller hon har och om personen i fråga har kompetenser eller färdigheter som de hittills inte fått utlopp för på jobbet. Det är en härlig aha- upplevelse när man upptäcker helt nya sidor och färdigheter hos de medarbetare som kanske varit anställda i flera år, utan att få möjlighet att utnyttja sina styrkor.

Häromdagen hade jag lönesamtal med två medarbetare. Jag inledde med att fråga vilken lön de anser sig vara värda. Även om det inte alltid är möjligt att svara upp till dessa önskemål så är det viktigt at låta medarbetarna få säga sitt i inledningen av utvecklingssamtalet.

Publicerad: 2012-09-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!