Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Gamla hälsotips hetast just nu!

När jag utifrån min kliniska erfarenhet från psykiatri och företagshälsovård bestämde mig för att skriva en bok om kost, motion och sömn (Fri från depression med kost, motion och sömn, 2008). utifrån ett psykologiskt KBT-perspektiv gjorde jag ett djupdyk i källorna. Det jag fann var att det faktiskt inte den senaste kunskapen som håller bäst enligt ny forskning utan gamla visdomar. Här är några gamla favoriter som kan ”läsas” på nytt idag.

Publicerad: 2009-09-11

•”Sjusovare” att sova längre än sju på morgonen kan faktiskt innebära en last för dig resten av dagen. Vid sjutiden är vår kropp inställd på att vakna, vi har gått från djupsömn till drömsömn och ytligare sömn. Kroppen är redo att vakna. Somnar du om riskerar du att vakna i djupare sömn och kommer då känner dig seg, illamående och tröttare än när du vaknat tidigare. Så gå upp vid sju!

•” Ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Mellanmål är guld värt för det korrigerar din blodsockernivå och ser till att du inte blir vrålhungrig och äter fel saker på fel tider. Om man planerar för bra mellanmål planerar man även för en hälsosam livsstil. Obalans i blodsockret gör ditt humör till en bergochdalbana och kan få dig att bli såväl irriterad som trött och nedstämd. Blodsockerfall gör att vi äter onyttigheter som i sig kan göra att vi går upp i vikt. Så ät frukt, nötter, eller en grov smörgås så gynnas din hälsa!

•”Upprepning är all kunskaps moder”. Inom KBT propagerar vi för att om man ska förändra ett beteende som inte är funktionellt måste man lära om och lära på nytt. Men givetvis är detta inte något som ger ett resultat om man inte övar och gör det gång på gång. Det ska ha bevisats någon gång att 21 genomföranden av det beteendet man vill uppnå leder till att det är befäst och etablerat. Värt att tänka på om man vill ”lära sig tänka i nya banor”, ”slå den perfekta golfsvingen” eller ”bli bättre på att säga ifrån”. Öva, öva, öva så når du nya kunskaper och mål!

Publicerad: 2009-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!