Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ge rutinen rätt plats

”Även om jag sjungit en låt hundra gånger vill jag göra det som första gången.” Det säger artisten Caroline af Ugglas, i det nya numret av Du&jobbet. Det är nog det som är konsten på jobbet, att låta rutinen få rätt plats.

Publicerad: 2013-09-17

Hur ska man då klara att gjuta liv i det man själv är van vid och kunna variera sig? Frihet att göra sin egen tolkning och att ha det lite oplanerat, verkar hjälpa Caroline af Ugglas.

På allas våra jobb är det dock mer av styrande och likformighet som gäller. För annars blir det svårt med det allt mer populära mätandet.

Jag har börjat träna på gym igen. Och som ett brev på posten, fastän i datorn, kommer frågeformuläret om min första upplevelse, om gympersonalen frågat om mitt träningsmål, om jag blivit erbjuden ett motivationsprogram, osv.

Faktum är att jag tycker att alla log för mycket, helt säkert enligt instruktion. Det passar mindre bra ihop med hur trist (fast nyttigt) jag tycker träning är. I mitt fall är en mindre hurtig inställning bättre. Personalen borde göra på lite olika sätt. Men får de? Och ingår formulärtydning numera i tränarjobbet?

Majoriteten uppger i Du&jobbets nya undersökning att den administrativa bördan på jobbet ökat och tar tid från viktigare saker. Och trots mätlystnad blir det inte rätt. I hemtjänsten var mindre personalomsättning högsta prio bland klienterna, inte konstigt när snittet låg på 26 olika vårdare per person och månad. Men den aspekten gick inte att mäta.

Minska mätandet, släpp anställda mer fria! Då kanske arbetsinsatsen görs med samma känsla hundrade gången som den första, fast bättre.

Du&jobbet nystartar för hösten i nya lokaler vid Telefonplan i Stockholm. Vi vill ge dig tips och inspiration för ett bättre arbetsliv.

Publicerad: 2013-09-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!