Ge skadade rätt
Fler har ont i kroppen, men färre får ersättning förarbetsskada, särskilt svårt är det för kvinnor. Arbetsskadeförsäkringen har länge kritiserats. Det är dags att något händer!
Publicerad: 2021-04-13
Om din inkomst har minskat med minst 1/15-del som följd av en arbetsskada kan du ha rätt till arbetsskadelivränta. Men bara 955 arbetsskadelivräntor beviljades 2019, enligt fackförbundet Forenas rapport Försäkringen som försvann. Motsvarande antal femton år tidigare var 7 282.
I stället förstärker försäkringen statskassan, 23 miljarder kronor sedan 2006, men den tas från löntagarnas löneutrymme.
Kvinnor har särskilt svårt att få ersättning, trots högre sjukfrånvaro än män och fler anmälda arbetssjukdomar.
I två kvinnoyrken – förskollärare och sjuksköterska – är utvecklingen av upplevda besvär särskilt oroväckande, visar Jonas Fogelqvists granskning i det här numret av Du&jobbet. Exempelvis har andelen med ont från nedre delen av ryggen nästan fördubblats mellan 2001 och 2019. Utvecklingen vad gäller armar och axlar är likartad.
Den ljusa officiella bilden av att belastningsskadorna skulle ha blivit färre i vårt moderna arbetsliv stämmer alltså inte så bra.
Detta moderna arbetsliv har också kallats informationssamhället, ett begrepp lanserat på 80-talet när persondatorerna spreds. Arbetslivet skulle nu ha blivit mindre fysiskt och i ökande grad handla om information. Det hade ju varit utmärkt, men numera talas det mindre om saken vad jag märkt.
Den som funderar över det träffsäkra i begreppet kan begrunda varuflödet genom Suezkanalen, som nyligen varit i fokus genom att stå stilla. 2020 flödade här ca 1,17 miljarder ton gods, nästan som rekordet 2019 Bland detsom nu fastnade befann sig bl a 200 000 djur.
Det finns fler skäl att uppmärksamma varor och tjänster. Vår offentliga sektor upphandlade 2018 för 782 miljarder. Men uppföljningen brister. De som köper in har ofta inte klart för sig i vilken grad de som levererar erbjuder sina anställda en bra arbetsmiljö, om de följer lagar, betalar skatter, osv. Upphandling av tjänster är ett riskområde för regelöverträdelser, enligt Arbetsmiljöverket.
//EVA BERLIN
Publicerad: 2021-04-13
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.