Generation Y
Generation Y kommer att förändra din arbetsplats vare sig du vill eller inte. Det är dags att börja anpassa sig.
I USA är förvandlingen redan på allas läppar och I Sverige börjar generation Y bli det heta samtalsämnet bland konsulter, HR, och professionella talangjägare. Generation Y förknippas med 80-talisterna, men egentligen har det ingenting med ålder att göra utan det är ett sätt att tänka och det handlar om att anpassa sig.
Publicerad: 2009-06-09
Vad jag tror vi i generation Y främst har tagit lärdom av från våra sönderstressade föräldrar är vikten av livskvalitet och balans mellan yrkesliv och privatliv. Följande punkter tror jag kommer stå högt på dagordningen när Generation Y får bestämma.
1) Vi kommer bara att hålla produktiva möten.
Ett bra möte ska få alla på samma båt och motivera till att få jobbet gjort. Beslutsfattare kring frågorna på agendan ska finnas på plats och det är sällan det ska behöva ta mer än 30 minuter. Effektivitet kommer att bli spelets viktigaste regel om generation Y får bestämma. Det ena mötet efter det andra som drar över tiden utan att komma fram till något bromsar produktivitet och motverkar kreativitet, det som egentligen ett möte ska främja. När Generation Y bestämmer kommer onödiga möten som drar över tiden inte att tillåtas.
2) Arbetsdagen kommer att förkortas.
Det sägs att en arbetsdag är åtta timmar. Är det inte konstigt att vilket jobb vi än talar om så tar det alltid exakt 8 timmar att utföra? En vanlig arbetsdag för de flesta av oss om man väger in lunch, kafferast, raster, växling mellan olika uppgifter är åtminstone tio timmar. Men hur många timmar av arbetsdagen spenderas på faktiskt arbete? Jag skulle uppskatta att ungefär halva dagen går till faktiskt arbete. För att verkligen balansera arbetet med privatlivet så kan du inte hålla på att slösa bort en massa tid på kontoret. Det här är generation Y medvetna om. Vi kommer att bli produktivitetsmaskiner och vi kommer att arbeta mer hemifrån.
3) Vi kommer att återinföra administrativa assistenter.
Det var inte så längesen som nästan var och en hade en sekreterare. I dag så måste du nästan vara CEO för att få ha en sekreterare. Förvisso sparar det företaget en massa pengar men generation kommer nog att ha svårt att acceptera det. Vi vet värdet av tid. Två extra timmar per dag som vi inte behöver spendera på att fylla i och skriva under papper adderar upp till 500 timmar per år som vi i ställe kan spendera med familj och vänner. Generation Y är beredd att at ur sin egen ficka för att finansiera att deltidsjobb eller en virtuell assistent.
4) Att pensionera sig kommer att få en helt ny dimension.
Pensionering som vi känner till den i dag kommer att dö. Generation Y kommer att skapa en ny definition genom att ta små “minipensioneringar” i stället för att kalla det att vi kastar in handduken. När vi är 20 + kanske vi väljer att ta ledigt några månader för att resa runt jorden. Sen när våra barn växer upp tar vi ett år ledigt för att njuta av tiden med dem. Sen går vi tillbaka till arbetet, pånyttfödda och redo att ta tag i saker. När vi når 65 år så kommer det att motsvara 45 och vi har ytterligare ett antal år som vi kan bidra innan vi för gott kastar in.
5) Vi kommer att söka oss mentorer.
Det är bara att erkänna att vi är besatta av personlig utveckling och karriär. Vi förstår vikten av mentorer och vi hittar dem. Enda problemet är att den äldre generationen själva inte har arbetat i samma utsträckning med mentorer och vet kanske inte alltid vad det handlar om. Generation Y har dock lärt sig hur man delar med sig till andra av sina erfarenheter. Vi kommer att försöka lära den äldre generationen om teknologier och makten som finns på nätet och de kommer att tacka genom att guida oss genom den galna kontorspolitiken som finns överallt.
6) Vi kommer att återinföra respekt till HR-avdelningarna.
Det känns om att HR-avdelningar inte får den respekt och utrymme de förtjänar. Först och främst syftar jag på den strategiska biten. Generation Y har förstått vad det verkligen handlar om när man säger att de anställda är ett företags viktigaste tillgång. Det kanske inte alltid är direkt mätbart och det kanske inte alltid är det lättaste att se hur det påverkar resultaträkningen att ha glada och motiverade anställda men sanningen är den att det sistnämnda är det som skapar framgångsrika organisationer.
7) Vi kommer att rekrytera baserat på känslomässig intelligens.
Ofta är det så att om du har levererat din uppgifter på ett bra sätt och varit ett visst antal år i företaget så är du redo att bli chef. Det är helt fel. Endast ålder och erfarenhet gör ingen bra ledare. Sociala färdigheter, förmågan att ta folk och mod är det som fört och främst gör en bra ledare. Detta har Generation Y förstått. När det blir vår tur att rekrytera så kommer vi endast att tillsätta personer på ledarpositioner som faktiskt har förmågan att leda och inte befordra någon bara för att de har varit lojala i tio år. Det viktigaste för chefer ska vara att hjälpa och utveckla andra. I fall du inte klarar av och är bra på att hjälpa andra så förtjänar du inte att bli befordrad till chef. Därmed inte sagt att du inte förtjänar en högre lön.
8) Vi kommer att återinföra utvärderingsprogram.
Det fungerar inte att endast ha utvecklingssamtal en eller två gånger per år. Vår generation vill ha regelbunden feedback i syfte att utvecklas och prestera bättre. De smartaste företagen kommer att träna sina chefer i att ge kontinuerlig feedback.
Publicerad: 2009-06-09
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.