Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Gillar du science fiction?

Jag älskar science fiction. Av arbetsmiljöskäl.

Publicerad: 2010-10-04

Ta rymdskeppet Enterprise i serien Star Trek, till exempel. Där är alltid fläckfritt rent. Allas uniformer har perfekt passform! Dörrar öppnas automatiskt! De har bekväma läderfåtöljer vid sina arbetsstationer… Där skulle man jobba.

Men framför allt fungerar deras datasystem alltid perfekt. De förstår alltid exakt vad man säger till dem, och svarar med en behaglig röst.

Men det allra mest fantastiska med Enterprise och hennes systerskepp är faktiskt något annat. Nämligen att i framtiden kan alla datasystem förändras snabbt – när situationen kräver det.

Vilka faror och problem de än drabbas av, lyckas ingenjörerna och teknikerna alltid knåda om systemet vid akuta kriser. Så här brukar det låta:
– Kapten, sköldarna är nere i 32 %! De kommer inte att hålla länge till!
– Tusan också! Kapten anropar maskin – kan ni lösa det på något sätt?
– Jag vet inte, kapten… jag kanske kan försöka rekonfigurera warpströmmarna från fasregulatorn och synkronisera fältet med sköldgeneratorerna!
(fem sekunders knackande på tangentbordet)
– Klart, kapten!
– Thetastrålningen minskar – sköldarna är aktiva, kapten!

Det – och inte det faktum att de flyger i rymden och träffar folk med spetsiga öron och konstiga näsor – är förmodligen det viktigaste beviset för att Star Trek verkligen är påhittad. För i vår värld, är en sådan sak ”totalt science fiction”.

Låt oss kalla den kvalitén för joxbarhet: förmågan att kunna mickla lite med systemet, så att det passar till det som behöver göras, just nu.

De system som används i arbetslivet här på jorden är nästan alltid fruktansvärt ojoxbara. Den enklaste ändring eller förbättring kan ta många år att få gjord. Under tiden pressas användarna till förtvivlans brant.

Ett it-företag jag arbetade för investerade i ett nytt affärssystem, som var särskilt lämpat för den del av koncernen som sålde datorer. Att få systemet på plats tog ett drygt år. Kort innan systemet togs i bruk såldes hela återförsäljardelen på grund av dålig lönsamhet. Kvar fanns vi konsulter och utvecklare med ett system som fungerade utomordentligt dåligt för våra behov.

Förutom att skapa motvilja och irritation (som inte mättes), orsakade systemet direkta förluster på miljoner kronor. Efter ett knappt år visade sig att det inte la på konsulternas inrapporterade utgifter på fakturorna – vilket alla förutsatt som självklart, men ingen upptäckt, eftersom fakturorna var så uselt utformade att de var hart när oläsliga. Därefter fick uppgifterna på varje faktura skrivas in flera gånger, vilket naturligtvis innebar ännu mer irritation och förluster i arbetstid på grund av ineffektivitet.

Men att ändra systemet? Nej, det gick inte.

Sånt skulle aldrig hända i Star Trek. Där skulle chefen ropa på internkommunikationen till IT; som snabbt som tusen skulle rekonfigurera försäljningsflödet och fasmodulera databasmodellen … ”så där ja! Klart, kapten!”

Man skulle jobba på USS Enterprise. Ibland blir de förstås anfallna av de elaka klingonerna. Men det får man ta.
Tack vare de joxbara datasystemen klarar de ju sig varenda gång.

Publicerad: 2010-10-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!