Globaliseringens baksidor
Skillnaden mellan arbetares och tjänstemäns röstande gäller främst SD och M, enligt Svt Valu: 26 procent av arbetarna röstar på SD, mot 14 procent av tjänstemännen. På M omvänt 13 procent respektive 20. Röstandet på rödgröna blocket skiljer mindre.
Publicerad: 2018-09-12
Är då arbetare mer ”rasistiska” än tjänstemän pga mer SD-röstande?
Jag hör det sägas av personer som varken arbetar med eller bor nära lägre avlönade och migranter. De verkar inte heller ha planer på framtida ändring, utan väljer skola så barnen har rätt föräldrar.
Ju mer segregerat och trivsamt innerstadskvarter, desto större tenderar öppenheten vara i teorin för invandring. Det är uppenbarligen någon annan som ska göra integrationsansträngningen.
Det finns främlingsskepsis här, liksom i alla länder, i alla tider. Men snarare än hål i huvudet triggas den av revor i välfärden, osäkra arbetsvillkor och växande klyftor. Dvs sånt som Sverige blivit mer nu. Det är svårt att förena nedskärningar med generös invandringspolitik. De på globaliseringens baksida har visat sig benägna att ”röra om i grytan” och rösta på högerpopulistiska partier – lägre avlönade befinner sig oftare där.
Det åtgärdas knappast med indignation eller mångfaldskurser utan snarare med säkrare jobb och framtid för utarmade landsändar. Bygder har behov för att utvecklas, något som inte räknas när varor, tjänster, kapital och människor ska flöda fritt.
Rasismen finns förstås på jobbet och ska aldrig stå oemotsagd. Om du inte är bra på att diskutera eller säga emot: ställ alla fall frågor: Med vilken rätt säger du som du gör? Hur tror det påverkar din kollega? Oss alla?
Publicerad: 2018-09-12
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.