Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Google glömmer aldrig

Hur agerar man när en tidigare anställd redan lagt upp företagssidan, men använder den för att sprida galla och lögner om sina forna arbetsgivare? Går det att få tillbaka sitt namn och kanske till och med sitt goda rykte? Som jag berättade igår, är det på Facebook lyder det under amerikansk lag och då blir det både svårt och dyrt att få bort det (Jag har lovat att jag svarar på den tråden i fredagens blogg).

Publicerad: 2011-02-24

Skulle det ligga på en öppen blogg har vi det andra problemet. Även om du tar kontakt med din före detta anställde och får denne att ta bort den elaka bloggen…så ligger bloggen kvar.
Anledningen till detta heter Google. Google indexerar nämligen alla öppna sidor som de kommer åt.

Som ett lite experiment kan du nu googla på den spännande frasen ”artist misshandlade”. Den översta länken som du får fram är från september 2008, Det står:

”Det här är Googles cachelagrade version av http://…-artist-misshandlade-sin-fru-4728347/. Det här är en ögonblicksbild av hur sidan såg ut den 17 feb 2011 02:49:33 GMT. Den aktuella sidan kan ha ändrats sedan dess.”

Läs sista raden en gång till: ”Den aktuella sidan kan ha ändrats sedan dess.”

Den här bloggen är gammal, från 2008, men då och då så reindexerar Google om det. Så att vi inte glömmer. Så att det inte försvinner.

I klartext: har någon skrivit en öppen text, en blogg om dig eller ditt företag för ett par år sedan och den bloggen sen dess, av olika anledningar är bortplockad….så dyker den ändå upp i en sökning på ditt företags namn.
Det går så klart att få bort den, men det inbegriper telefonsamtal, faxkonversationer (det är lite ironiskt att Google kräver fax) och i bästa fall försvinner bloggen sex veckor senare…förutsatt att ingen har kopierat den och lägger upp den på nytt. På en amerikansk server.

I morgon är min sista dag här och jag ska försöka sammanfatta och reda ut de frågor som jag har ställt i de tidigare bloggarna. Det kommer tips och tricks!

Publicerad: 2011-02-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!