Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Gör 2010 till ditt bästa år!

Jag hade en intressant kväll igår tillsammans med Yes Group. Det är en ideell och oberoende förening som har till syfte att skapa en plattform för människor som vill vidareutveckla sin potential, träffa likasinnade och ha roligt i en stimulerande och motiverande miljö. Jag brukar sedan en tid tillbaka förlägga aktiviteter i Stockholm i samband med deras. De har seminarier första måndagen i varje månad. Igår höll Eric Edmeades seminarium under rubriken ”Your Best Year Ever”.
Intressant, energigivande och skönt att själv få tid att fundera över min mål för nästa år. Vision och målsättningsseminarier är annars något som jag själv gör tillsammans med ledare och medarbetare i olika sammanhang.

Publicerad: 2009-12-08

Andra advent har passerat. Jul och nyår nalkas. Och det är kanske dags även för dig att summera året? Årsskiftet är traditionellt ett tillfälle för återblick. Idrottsåret som gått, Världen 2009, Intervju med kungafamiljen, Ett år i politiken, EU, klimatfrågan, pandemier med mera… Men hur är det ställt med din egna sammanställning?

Vad var bäst under året som gått? Vad har du lärt dig? Vad kan du vara tacksam över? Vilka förändringar har du gjort? Vilka är de viktigaste händelserna? Dina viktigaste beslut? Vad kan du vara riktigt stolt över?

Se tillbaka, känn efter, se, njut och varför inte tala om det med familj, vänner och kollegor. Och återupplev de goda stunderna igen 😉

Ibland möter jag människor som svarar mig på frågorna med en illa dold suck.”Nej, inte en sån där positivist-konsult till…”. Och tillägger: ”I mitt liv får jag vara tacksam att jag överlevt och ingenting har väl varit något speciellt…”.

Uppmaning: Till dig som har tankar likt dessa och till alla er andra: Gör den enkla övningen! Ge dig själv några minuter, ett blankt papper, en penna och svara själv på frågorna. Du kommer bli förvånad hur mycket bra saker som händer under ett år … Alla har svar på frågorna ovan och alla svar är ok.

Du behöver inte mäta dig med någon annan. Utan märk istället vilka spår svaren sätter hos dig. Antingen blir du positivt överraskade och känner glädje för att ta tag i nya saker. Eller så känner du kanske vemod, vånda och t o m smärta över att du inte klarade det som du tänkt dig. Oavsett får du säkert ännu mer kraft att ta tag i nya grejer, eller i de saker som inte blev som du tänkt dig. Då är det bara att ge det en chans till.

Därefter tittar du på året som kommer. Vilka höjdpunkter har du planerat in? Vilka mål finns i sikte? Vad vill du åstadkomma: fysiskt, mentalt, ekonomiskt, andligt? Helt enkelt: Hur vill du att 2010 ska se ut, när du ser tillbaka i backspegeln nästa nyår? Bestäm det nu och handla sedan därefter. Vad behöver du själv göra, redan idag? Och vem behöver du vara för att det du vill ska bli verklighet?

Lycka till!
Kenth Åkerman

Publicerad: 2009-12-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!