Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Gör dina vardagsutmaningar mer attraktiva

Visst har vi ett gäng situationer, vardagssysslor och uppgifter som vi så gärna och så ofta försökt slingra oss från men likt förbannat gör de sig påminda. De ger varken inspiration att göra eller ha gjorda. Att ha dem framför sig är bara ett oöverskådligt ostimulerande måste.

Publicerad: 2009-12-22

Lära under processen
I allt som är – oavsett hur lätt eller svårt det är – kan vi lära nya saker och att lära är utveckling. Kan du lära dig något? Något om dig själv eller om omgivningen? Hur ditt beteende påverkar någon annans? Experimentera!

Kom ihåg att tanken styr
Ju mer du nedvärderar och bagatelliserar det du ska utföra desto mindre stimulerande blir uppgiften. Kanske kan ett annat tankefokus hjälpa dig att känna stimulans även i det enkla. En sådan tråkig uppgift som att para ihop strumporna kan bli roligare i tävlingsform eller med sällskap, till bra musik eller med tidtagning. Vilka av dina vardagsuppgifter kan bli gjorda på ett enklare sätt genom att göra något roligt av dem?

Gör bra bättre
Att nöja sig på en nivå kan göra dig uttråkad och hindra dig från att ta dig så långt som du skulle kunna komma. För att övervinna detta kan du utmana dig själv i att göra det du redan är bra på ännu bättre. Att spetsa till sina mål genom att ha en förebilds utförande som riktmärke kan förbättra prestationen.

Använd din personliga drivkraft
Är du en tävlingsmänniska, sätt upp deltävlingar som gör aktiviteten mer inspirerande. Är du en människa som strävar efter att vara duktig, se till att du får ordentligt med bekräftelse från dig själv och att du tar till dig av den bekräftelse som andra ger dig. De flesta av oss är människor som har lättare att få saker gjorda efter andra människors förväntningar. Är det någon som tror att vi ska ordna en uppgift till nästa gång vi träffar dem så anstränger vi oss i större omfattning för att få det gjort. Föd andra människors förväntningar genom att tala om vad de kan förvänta sig.

Belöningar
Vem älskar inte belöningar? Livet blir så mycket roligare och härligare genom att förgylla tillvaron med vardagsguldkorn. Ibland är det snarare efter de små sakerna än efter de stora bragderna som vi är i större behov av en smaskig, stärkande eller åtråvärd belöning. Att klara de stora utmaningarna här i livet är en automatisk belöning i sig själv

Publicerad: 2009-12-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!