Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Gör något åt din klimatångest

Nu när det snart blir mörkare och blötare – kom ihåg sommaren. Så brukar man säga. Själv tillbringade jag några julidagar på ett brunprassligt Gotland, där småfisk sköljdes in döda i viken. Jo, det var trevligt ändå. Men.

Publicerad: 2018-08-15

Att vi måste göra något för klimatet, även på jobbet, är uppenbart. Här är sex enkla förslag om det känns svårt att komma igång.

  1. Du kan till exempel sluta att automatiskt säga ”åh, det låter fantastiskt” när kollegan berättar om kommande helgshopping i Paris. Föreläsa om klimathoten är kanske väl bror Duktig-aktigt, att säga ingenting och byta ämne går också bra.
  2. Ta initiativ till en vettig resepolicy. Ibland måste man flyga för att ses, men att skypa, ha distansmöten – det viktiga är att satsa på att verkligen lära sig tekniken – och åka tåg och använda resan till samtal är ofta bra alternativ.
  3. Konferenser används ofta som belöning och resor kan ligga nära till hands. Värdet för jobbet är ofta tveksamt. Fokusera på att få något bra gjort istället och avsett tid för reflektion. Och belöna på andra sätt: genom chans att utvecklas i jobbet, flexibla arbetstider, trevliga luncher, gymkort …
  4. Se över era leverantörer och varuinköp. Skaffa rutiner: Finns det mer hållbara alternativ? Är varorna miljöcertifierade? Har du inflytande över offentlig upphandling? Där finns massor att göra.
  5. Många managementtrender fokuserar på att minska slöseriet. Som bekant kan det bli slitsamt, stressigt och styrt. Men att fråga sig: Gör vi något onödigt? Något meningslöst? Något som får oönskade effekter? är inte fel.
  6. Googla ”Minska utsläppen av koldioxid”. I en dator nära dig får du 285 000 svar att begrunda.

Publicerad: 2018-08-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!