Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Gratis reflexer till folket?

Barn och unga är utsatta och invaggas i en falsk säkerhet då de bär gamla reflexer ute i trafiken. Detta är ett vågspel som fler borde ta på allvar. Här har såväl barnomsorgen som skolorna i kommunerna goda möjligheter att agera förebilder i det förebyggande arbetet. Med parollen ”gratis reflexer till folket” skulle varje barn men också vuxen kunna vara bärare av nya och funktionsdugliga reflexer. De gamla borde förpassas till återvinningen omedelbart skriver Jörgen Lundälv docent i trafikmedicin vid Umeå universitet med anledning av en ny undersökning som Barnolycksfonden gjort.

Publicerad: 2008-12-01

Har du reflexer på dig? Är det värt att synas? Nu börjar på allvar mörket och vi måste lära oss att synas mer. Som vuxen är det lätt att tvätta den egna bilen, se till att rutor, billyktor och reflexer är rena. Vi ska också som fordonsförare alltid göra tillsyn av fordonet före färd d.v.s. förvissa oss om att allt fungerar som belysning mm. Hur noggranna är vi med barnen och oss själva som oskyddade trafikanter? Är vi överhuvudtaget intresserade av att sätta på oss en reflex?

När jag i dagarna tog del av Barnolycksfallsfondens undersökning blev jag beklämd. Den visar att vartannat barn i åldersgruppen 0-15 år går runt i trafiken med gamla reflexer som inte syns tydligt. Kunskapen om att reflexer ska bytas ut regelbundet är också dålig bland vuxna i samhället vilket också är märkligt. Att bära reflex är detsamma som att synas. I vägtrafiken kan du aldrig synas för mycket men däremot är det många idag som inte bär reflex. Och så gäller det till att välja rätt typ av reflex i affären så att man inte blir lurad att köpa en reflex som inte håller måttet. Godtagbara reflexer är kvalitetsmärkta och ska ha en CE-märkning eller SIS-märkning.

En del bussföretag är flitiga med att dela ut gratis reflexer till resenärer så att de ska kunna vara tydligt utmärkta och synas vid busshållplatserna. Ett sådant tänkande borde också finnas hos varje arbetsgivare som har ett antal anställda. Att förebygga risker och skadehändelser i trafiken genom att ge till exempel sina anställda reflexer vore ett steg i rätt riktning. Samtidigt som en del arbetsgivare låter sina anställda vara med i olika friskvårdskampanjer som att cykla mer, promenera mer o.s.v. är det oerhört viktigt att säkerhetstänkandet finns med i det lokala friskvårdsarbetet. Gå eller cykla ingenstans utan din funktionsdugliga reflex! Den uppmaningen skulle fler rikta till de oskyddade trafikanter i samhället.

För att visa på det lokala skadeförebyggande arbetet i kommunerna borde också poliserna vara mer synliga ute på såväl skolor som arbetsplatser. För barn och unga handlar reflexbärandet också om att vi vuxna borde vara förebilder.

// JÖRGEN LUNDÄLV

Docent i trafikmedicin
Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap
Umeå universitet

Publicerad: 2008-12-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!