Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Great minds think unlike!

Efter några år med aktivt arbete inom likabehandlingsområdet vet jag att mitt arbete delvis består i att visa på fördelarna med mångfald. Fördelarna kan tyckas självklara men behovet av att motivera satsningar inom området tycks finnas. För mig handlar det framförallt om kvalitets- och utvecklingsfrågor men med ett mänskliga rättigheters-perspektiv som en naturlig del i allt vi gör.  Vad jag ser är dock att det som kan tyckas självklart inte alltid är så självklart och att lockelsen i likriktningens enkelhet ofta får överskugga utmaningen i utvecklingens möjlighet. Idag söker vi i första hand något eller någon som passar in när vi borde söka något eller någon som kompletterar. Vi vill ju ha in olikheter i organisationer för vi är helt säkra på och övertygade om att det är den enda vägen att gå. Det krävs oliktänkande för att kunna ifrågasätta invanda mönster och rutiner, det krävs olikheter för utveckling!

Publicerad: 2011-02-02

Tänk dig själv att du vill utveckla en organisation. Du har rekryterat mig för att påbörja arbetet och det har gått relativt bra att starta upp men nu behöver vi fler personer som är med och utvecklar organisationen. Om vi klonar mig och får fem Mo:or som ska utveckla organisationen går det relativt snabbt att komma överens vad som det ska fokuseras på och hur vi ska göra, vad det är som är viktigt osv. Vi bråkar heller inte alltför mycket under genomförandet eftersom vi är vana att arbeta på samma sätt och har samma perspektiv på var fokus bör vara. Inga stora konflikter uppstår. Och vi presenterar relativt snabbt och friktionsfritt ett förslag på en utvecklingssatsning.

När vi presenterar resultatet kommer det dock att spegla mina erfarenheter, min kunskap, min bakgrund och mitt perspektiv. Resultatet blir smalt och framförallt tilltalar det de som har samma erfarenhet, kunskap, bakgrund och perspektiv som mig. Om vi istället rekryterar fem personer med olika kunskap, bakgrund, erfarenheter och perspektiv osv. för att utveckla organisationen skulle slutresultatet spegla just det och därmed också tilltala fler. Kalla det mångfaldsinsats eller likabehandlingsarbete, jag kallar det kvalitetssäkring och nyttomaximering.

Så låt oss lämna klubben för inbördes beundran, börja tänka nytt, tänka stort, tänka fritt men framförallt lämna tanken om att tänka lika. Jag säger det igen, great minds think unlike!

Publicerad: 2011-02-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!