Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Håll drömmen vid liv

Håll drömmen vid liv, Människor i väntan på ledarskap. Så heter en bok av Michael Pieschewski. En bok om ledarskap ur ett medarbetarperspektiv. Mycket spännande och ett intressant inlägg i den ständiga frågan om ledarskap och hur det på bästa sätt ska utövas.

Publicerad: 2011-03-09

Ledaren som den som förverkligar människors drömmar. Tanken är vacker, svindlande vacker tycker jag. Är den då möjlig att genomföra? Drömmer medarbetarna om samma eller likartade saker? Passar medarbetarnas drömmar in i företagens verksamhetsplaner/drömmar?

Här väntar en stor utmaning, stor men inte omöjlig, för våra ledare. Nyckeln heter väl som oftast kommunikation. Att kunna förmedla företagets drömmar. Vara tydlig med företagets vision och de mål man har. Att verkligen leva de värden som man vill stå för. Att som chef/ledare visa genom handling vad man står för. Vara en förebild.

I kommunikationen ingår också lyssnande. Att lyssna är mer än att höra. Ett lyssnande som är nyfiket med en närvaro i samtalet. Det kräver träning att vara närvarande och beskrivande i sin berättelse och samtidigt nyfiken i sitt lyssnande. Den närvaron kan vi öva varje dag i de möten vi har med varandra. I stora som små frågor verkligen koncentrera oss och vara ”här och nu”. En stor konst som vi många gånger glömmer bort för att vi har så bråttom till nästa möte, till nästa fråga eller till vårt eget svar.

För handen på hjärtat hur många gånger frågar vi inte liksom i förbigående ”hur är läget?” Samtidigt fortsätter vi att gå. Frågan blir en fras vi lärt oss. Om vi skulle stanna upp och låta oss berikas av svaret. Kanske får vi helt plötsligt ta del av varandras drömmar. Att som chef få det förtroendet att få ta del av medarbetarnas drömmar, av vad som motiverar dem. Det är väl det bästa utvecklingssamtalet som man kan få.

Så stanna upp låt samtalet fånga dig. Reflektera över svaret. Berika varandra i dialogen.

För som Pieschewski skriver, ”Att leda andra innebär att sätta ord på de drömmar människor är villiga att investera sin framtid i.” Så börja med att investera tid i vardagsdialogen och i boken, den är värd det.

Publicerad: 2011-03-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!