Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Håll i din tid

Avbrottstid är ett trist ingenmansland som brer ut sig. Det kan ta 25 minuter att återfå koncentrationen om man blir störd. Vad händer när det är ledigheten som bryts?

Publicerad: 2013-05-27

Plingande mejl, mobiltelefoner och pappershögar som översvämmar ens bord bör man ta kommandot över har vi lärt oss. Vägen till slutförda uppgifter förlängs betydligt om man ständigt måste svara på frågor, kolla mejl eller tappar fokus på andra sätt.

Många omstarter kan kännas som att ständigt på nytt behöva tränga genom snår för att komma fram till platsen där man kan slå sig ner. Och frågan är om inte de där snåren blir allt större?

Samtidigt klagar många över för lite tid till förberedelser, eftertanke och att hinna göra ett riktig bra jobb.

Jobbmejlen och mobilsignalerna begränsas dessutom inte längre till arbetstid. Det tar kanske en minut att svara på kollegans fråga som anlänt till din soliga balkong. Men hur få tillbaka ledighetskänslan? Hur mota bort jobbtanken? Tre av tio tjänstemän har svårt att koppla av på fritiden, visar en ny undersökning från Unionen.

Avbrottstid drabbar alltså både effektiviteten på jobbet och återhämtningen hemma. Det enda den kan användas till är städning, är min erfarenhet. Men det är nog inte renare hem vi behöver utan lugn och ro och rimliga krav på tillgänglighet.

Hur kan man då korta den där ovälkomna tiden när man varken är av eller på? Min egen lösning är att ha mobilen igång, men utan jobbmejl i.

Publicerad: 2013-05-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!