Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Håller vi på att bli arbetsplatsnomader?

Jag har ett mycket fritt jobb. Jag kan arbeta nästan var som helst. Med en bärbar dator, mobiltelefon och flextid går det lättare att göra jobbet på andra ställen. Några tar med jobbet hem. Men alltfler väljer att jobba på andra platser än på jobbet och i hemmet. Kaféer och andra offentliga miljöer håller på att bli våra arbetsplatser.

Publicerad: 2010-04-19

Denna frihet får till följd att individen i hög grad behöver göra viktiga avgränsningar och prioriteringar på egen hand. Flextid, mobiltelefon och bärbar dator möjliggör en gränslös arbetssituation. En hög andel av tjänstemännen har flextid. Hela två tredjedelar styr själva över den tid de börjar och slutar om dagarna. I en undersökning som Unionen har gjort har nästan två tredjedelar en mobiltelefon och hälften av de tillfrågade har en bärbar dator i sitt arbete.

Det finns negativa konsekvenser med att inte vara på sin arbetsplats. Närvaro på arbetsplatsen är viktigt av sociala och kunskapsskäl och för att jag ska kunna påverka min arbetssituation. Dessutom är det viktigt att chefen ser vad du gör och ger dig feedback på dina prestationer. Av tjänstemännen är det två tredjedelar som utför sitt arbete till största delen på kontoret men hela en fjärdedel utför sitt arbete både på och utanför kontoret. Det gäller att ta tillvara det positiva i det moderna arbetslivet. Alla måste ha en chans att göra ett bra jobb oavsett var det sker.

Håller vi på att bli arbetsplatsnomader? Det vill säga vandra runt som nomader till olika platser där vi slår oss ner och jobbar. Är det traditionella kontoret snart ett minne blott?

För min del tror jag att jag mår bra av lite miljöombyte ibland. Jag kan bli inspirerad och kreativ av att befinna mig på nya platser. Däremot saknar jag mina arbetskamrater när jag har varit bort från dem ett tag. Så för mig är inte det traditionella kontoret ett minne blott.

Publicerad: 2010-04-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!