Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Halvfärdiga system i full fart

Kolla videon här under. Här kan vi snacka om arbetsmiljö: de här killarna och tjejerna bygger ett flygplan – under gång, i luften.

Publicerad: 2010-10-06

Fast det är inte på riktigt, förstås. Det är en reklamfilm för ett företag som bygger datasystem. En liknelse: de flygande mekanikerna är egentligen projektledare, programmerare, utvecklare, och så här svårt, så här fantastiskt är det som de gör.

Det borde varit en framgångsrik reklamfilm: effekterna är läckra, det finns en ironisk överdrift i mekanikernas repliker – ”We’re building a dream!” – och i den överdrivet känslosamma musiken. Wow, de är visserligen nördiga, men ändå en sorts hjältar – eller hur?

Men … när filmen började visas i amerikansk tv stod det snart klart att något gått alldeles fel.

”Oj vad mycket skit vi fick för den här filmen”, konstaterar en person som jobbade på EDS.

Varför? Jo, tjugofem sekunder in får vi nämligen se några scener, som reklambyrån måste ha tänkt sig som ytterligare en komisk detalj. Nu se man hur en isande stormvind sliter i passagerarnas kläder och hår, hur lösa föremål far genom kabinen och träffar passagerarna. En flygvärdinna kämpar sig fram i mittgången; när hon häller upp kaffe till en man, får han det rakt i ansiktet. Ändå fortsätter han att le glatt!

Utan att inse det stoppade man in en väldigt bra beskrivning av exakt hur många anställda känner det, när de utsätts för halvfärdiga datasystem körda i full fart – men inte har en chans att kliva av.

Kommentarerna började hagla. ”Precis så här är det!” ”Äntligen sanningsenlig reklam!” ”Visar perfekt hur man känner det när man sitter med ett uselt affärssystem!”

Dessutom blev tittarna lika upprörda av slutscenen, när mekanikerna/programmerarna hoppar av planet och seglar ner i fallskärm.

”Typiskt! Precis så gör dom alltid! Hoppar av och lämnar oss kvar med problemen …”

Vad som är så intressant är att ingen uppenbarligen hade förstått att det var precis så här folk kände. Ingen hade insett att dålig IT var ett sådant problem på arbetsplatserna.

Filmen är från 2002. Hur är det idag, i Sverige? Är it-miljön en självklar del av arbetsmiljön?

Inte riktigt ännu, tror jag. Men vi är säkert på väg.

Publicerad: 2010-10-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!