Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Har du framgångsfobi?

I mitt arbete som karriärcoach har jag paradoxalt nog ofta märkt att rädslan att för att lyckas kan vara en starkare känsla än rädslan för att misslyckas på jobbet. Då kan det vara säkrare att ligga där på mitten, inte sticka ut och ta risker utan bara vara ”lagom”.

Publicerad: 2009-09-07

En anledning kan vara det faktum att kraven ökar desto bättre det går.
När du lyckats med någonting så skärps kraven (både de egna och andras) till att du ska prestera ännu bättre nästa gång. Presterar du ofta på topp så förväntar ju säkert de flesta att du bara ska bli bättre och bättre för varje gång du levererar.

Sen är det ju ett faktum att desto mer framgångsrik du blir desto större risk för att få negativ kritik. Desto mer du sticker ut desto större chans att någon har kritiska åsikter om den du är och det du gör. Om du helst av allt av allt vill bli älskad av alla och inte stöta dig med någon är det säkrast att du håller dig på din kant.

Sen har vi ju jantelagen som säkerställer att ingen tror sig vara för mer än andra eller får större utrymme. Vem är du då att komma tro att du ”är något eller någon”? Då kan det kännas säkrare att helt enkelt bara vara en i den stora mängden.

Sist men inte minst så kan det kännas konstigt att vara föremål för andras beundran om du innerst inne känner att du faktiskt inte är värd den. Om du har låg självkänsla det vill säga att du i grunden inte tycker att du duger så kommer det kännas avigt att ta emot människors hurrarop och positiva respons. För att må bra av och ”äga” sin framgång måste du börja tänka ”jag är värd att lyckas”.

Sen är det också klart viktigt att var och en definierar ”vad är framgång för mig” Handlar framgång om makt, status, pengar, balans i livet, att ha goda relationer eller att få göra det som är roligt? Vem är då framgångsrik med dina mått mätt? Vem är det inte? Vem skulle du behöva vara för att du skulle kunna kalla dig själv framgångsrik, inför dig själv/ andra? Vad skulle du behöva göra?

Svaret på frågorna ovan är bara till för att du själv skall ta reda på mer om dina värderingar kring ditt eget liv och din egen karriär. När du vet vad som är viktigt för dig så har du mycket större möjligheter att skapa dig ditt eget liv efter din egen kompass.

Öka din självkänsla och minska din framgångsfobi genom att gå en gratis e-kurs i ämnet. Läs mer.

Är du arbetssökande och letar efter nya möjligheter kan du får coaching genom oss. Läs mer.

Publicerad: 2009-09-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!