Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Har ni också vantarna på inomhus?

Vintern har varit ovanligt bister så här långt. Och vi har kallt på jobbet. Brrr.

Publicerad: 2010-12-10

I Arbetsmiljöverkets digra föreskriftssamling står inget entydigt om hur kallt det får vara på en arbetsplats inomhus, bara att det ska vara ”lämpligt termiskt klimat”.

Vi stillasittande redaktionsslavar bör ha 20-24 grader. Den som har ett fysiskt arbete, klarar sig med 14-15 grader.
En kvinnlig kollega håller värmen med en bullrig fläkt, en annan med filt, poncho och torgvantar.

Själv är jag inte lika drabbad, kan bero på att män tål kyla bättre än kvinnor. Jodå, så är det. Flera undersökningar tyder på det, om man får tro en norsk utredning om köld på arbetet. Förklaringen är att män är större än kvinnor och har större muskelmassa. Vi har också tjockare hud, som isolerar, vilket gör det lättare för män att hantera kalla verktyg.

Kylan ger inte bara obehag i leder och muskler, den hämmar finmotoriken, uppmärksamheten och våra prestationer. Vi tänker sämre. Risken för fel i jobbet ökar. Samtidigt vet forskningen väldigt lite om vad långvarigt arbete i kyla gör med oss.

Att arbeta i kyla är vardag för många, antingen det är utomhus med blåst och varierande luftfuktighet eller i kalla inomhuslokaler. För många är det också en extra belastning. Några köldgränser finns heller inte för utomhusarbete. Det är upp till arbetsgivaren att göra en riskbedömning och se till att det finns skyddsutrustning.

•Den norska rapporten.
•Arbetsmiljöverkets temasida.

•Hur kallt har du det? Skriv gärna en kommentar här.

Publicerad: 2010-12-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!