Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Har unga vuxna rättigheter?

Tisdag den 16 februari var jag på en seminarium på LO om unga vuxnas villkor i arbetslivet. Seminariet började med att Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande inledde med frågan varför vi ens ställer oss frågan ”Har unga vuxna rättigheter”?
Det diskuterades mycket: om den höga arbetslösheten bland unga, vår statsminister säger att unga är lata och vill inte söka jobb, ungdomarna vill inte gå med facket, vågar inte kräva sina rättigheter, unga bryr sig inte hur situationen ser ut, ska unga ta vilka jobb som helst för vilket pris som helst, men även lösningen på ungdomars situation diskuterades.

Publicerad: 2010-02-17

Självklart ska ungdomar ha samma rättigheter som alla andra även i arbetsmarknaden. Något som unga är bra på är att söka jobb, problemet är att det är fler sökande än jobben som finns. Ungdomar är engagerade och vill ha bättre villkor på arbetsplatsen, men otrygga och korta anställningar sätter press på unga att inte våga säga ifrån. Du kan bli av med jobbet ganska snabbt och då finns det andra som kan ta jobbet lika fort.

Idag tvingas unga att ta jobben för vilket pris som helst, regeringen har sänkt avgiften för arbetsgivare som har unga anställda och vill även ge ungdomslöner, men inget av det tycker jag är lösningen. Visst, vi är tvungna att ta jobben för vilken lön som helst, eller ingen lön alls, för att få arbetslivserfarenhet, men är det schyst eller är det utnyttjande? Om jag tar ungdomslön får jag då lägre hyra på min lägenhet eller billigare matkasse? Knappast, jag betalar lika mycket som alla andra.

Unga kan få ett annat erbjudande av sina arbetsgivare och det är att få utbildning för att lära sig arbetet men utan lön, det ger ingen garanti att man får jobbet sedan men du får vara tacksam att få någonting alls. Det handlar om utnyttjande endast, det är självklart att vi ska ha lön för att få utbildning, självklart ska vi ha lön för all arbete vi utför på jobbet.

Unga har det tufft i arbetslivet men vi kräver inte mer än vad vi har rätt till. Lön som alla andra, tryggare anställning, bättre arbetsmiljö och att behandlas rättvist oavsett ålder. Se inte oss unga som problem utan se allt vi klarar av istället och glöm inte att vi unga är framtiden.

Ha en riktig skön dag

Publicerad: 2010-02-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!