Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hela havet stormar

Jag har sett det förr, vi har alla sett, och kanske själva deltagit i leken ”hela havet stormar”.

Publicerad: 2010-11-25

Leken som går ut på att det finns en taburett, eller stol, färre än antalet deltagare i leken. I denna version av leken finns bara en stol, och antalet deltagare är ännu diffust, vilka deltagarna verkligen är, är om möjligt ännu diffusare att se.

Vi har en tom stol att fylla i sosserian, den främsta, mest utsatta och ranka. Här skall den sitta som har god balans, stabilt arsle, och sinne för att finna jämnvikten.

Jag hoppas givetvis, att den som tar plats här kommer från den fackliga delen av rörelsen, det är ju faktiskt från facket som partiet har sin bas.

Det är trångt i mittfåran, för trångt, vi måste tycker jag, ta ett steg ut till vänster. Vi måste tydligare bli det oomtvistade valet för arbetarklassen och de svaga i samhället.

Det kan inte handla om att ”marknadsanpassa oss”, det måste i stället handla om att tydligare profilera oss för de i samhället som har mest att gagnas av att vi åter växer, att vi åter blir det breda arbetarepartiet. Vi skall vara det självklara valet för LO´s medlemmar, det skall inte vara tveksamheter kring Rut, eller annan skit.

Vill jag ha städat hemma, då tar jag väl ledigt och gör det själv, billigare än att hyra in någon att göra det. Med mitt löneläge vore det en synnerligen god affär.

Bensinskatten, 47 öre, det blir cirka 600-700 kronor per år, det tar jag igen mångfalt när vi tar bort A-kasseavgiften (den förhöjda) och får tillbaka avdragsrätten för fackavgiften.

Sjuktalen faller, varför då? Jo därför att de sjuka utförsäkras, och nu står att finna i kommunernas försörjningsstöd. Sjukförsäkringen har alltid varit överfinansierad, skillnaden nu är att den går till skattesänkningar för de mest förmögna.

Varför har vi inte fått ut detta? Varför har det diskuterats person i stället för politik?

Nu jäklar är det dags att gå upp på tå, det är en ren överlevnadskamp. Det är våra väljare som står på stupets kant, barn, ungdomar och äldre, invandrare, arbetslösa och sjuka.

Vi måste bli tydliga, med ett tydligt ledarskap med tydlig förankring.

Publicerad: 2010-11-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!