Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hellre där än duktig

Coachnärvaro heter en av kompetenserna vi coacher använder och tränar. Enligt definitionen handlar det framför allt om att vara här och nu, men det innebär också att vara öppen för det som sker i stunden. Även om jag är här och nu, men fokuserar på min egen prestation eller på hur jag uppfattas, kommer inte min klient känna att jag är där helt för honom eller henne. Om jag fokuserar på att vara duktig lägger jag del av mitt fokus på nästa fråga eller hur jag ska uppfattas som smart, istället för att verkligen lyssna, iaktta och ha hela mitt fokus på det som händer i rummet.

Publicerad: 2012-08-29

Här och nu, är det förresten möjligt att vara någon annan stans? Till viss del är vi alltid här och nu. Vi tar, i någon mån, alltid in det som händer omkring oss. Det innebär att så fort vi förflyttar tankarna till dåtid, framtid eller fantasier, blir vi splittrade. Eftersom vi bara kan hantera en begränsad mängd information, missar vi helt enkelt mer, ju mer vi splittrar oss på annat än det som händer just nu.

Jag har varit där, i duktighetsträsket. Hoppar i ibland nu också, men mer sällan och inte lika djupt. Tidigare förberedde jag mig in absurdum för att t ex hålla en kursdag, men när jag väl stod där, var jag ändå orolig och tog inte helt in de som lyssnade och hade inte heller speciellt kul.

En dag var jag riktigt trött på det hela och meningen ”Hellre där än duktig” dök upp. Om jag la mer fokus på dem jag mötte och mindre fokus på att prestera bra, vad skulle skillnaden bli? Stor visade det sig. De jag pratade med kände sig sedda och det blev lättare och mer naturligt att spinna vidare på deras frågor och möta deras behov.

Jag förbereder mig fortfarande, att ha ramar och material förberett gör det lättare att fokusera på det som händer i rummet, men jag lägger större vikt på att vara där än på att vara duktig.

Närvaro i coachingsamtal, och i alla samtal tänker jag, handlar om att vara där, flexibel och fånga ögonblicket. Det innebär att vara öppen för det som sker hos den andre och också för det som sker hos dig själv. Att lyssna på den andre och samtidigt vara öppen för hur du reagerar och för vad säger din intuition eller magkänsla säger.

Att vara närvarande i samtal handlar också om att våga vara ovetande, nyfiken och släppa kontrollen. När du bestämt dig för att en lösning är den rätta, dör nyfikenheten och du blir inte lika öppen för det som är nytt. Först när du är öppen för alla riktningar kan djup och kreativitet uppstå.

Hur skulle mer närvaro göra skillnad för dig?

Publicerad: 2012-08-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!