Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hjälp oss men skicka bara pengar?!

Det är mycket kring katastrofen på Haiti nu. Självklart ska det uppmärksammas och vi ska alla hjälpa till så gott vi kan.
Satt i bilen för ett par dagar sedan och hörde hur Clinton uttalade sig. Det var något i stil med
– Vi behöver all hjälp vi kan få men det viktiga är att ni skickar pengar. Vi har ingenstans att förvara eventuella hjälpmedel så som mat, kläder och annat som folk vill skicka. Vi vädjar nu till folket att bara skicka pengar.

Publicerad: 2010-02-01

Jag blev väldigt förvånad över att man uttalar sig så. Visst, jag köper att det är enklare att skicka pengar men tänk på de som kanske hellre vill bidra med något som de redan har.
Gudarna ska veta att jag har kläder som jag inte använder som hade kunnat klä hela Haiti.
När detta inträffade så var min första tanke att jag skulle göra en god gärning – rensa ut garderoben och skicka kläderna dit. Visst frakten blir inte billig men det är en kostnad jag kan ta. Det kändes bra att veta att alla dessa kläder skulle kunna klä folket som blivit av med allt!

Döm om min förvåning när jag hörde att det inte är någon som tar emot kläderna?! Skicka pengar istället!
Jag vet inte om det är jag som är överkänslig eller om jag har rätt men borde det inte vara upp till var och en att välja vad man vill bidra med?

Fortsatte att forska lite i detta och märkte att det inte finns så många organisationer som skickar kläderna till de behövande. Det skrivs någonting om att ge de lokala tillverkarna en möjlighet att utvecklas och tjäna pengar. Jo visst stämmer det, på lång sikt, men i detta skede så borde väl allt vara välkommet eller?!
Dessutom så är ju staden utplånad – var köper man kläderna då?

Meningen är väl inte heller att man ska ha sakerna som folk skickat på ett lager någonstans. Ge kläderna till de som behöver efterhand som det kommer in saker så är problemet löst.
Finns det inte tillräckligt med volontärer där för att det ska vara genomförbart?
Hur kan det då vara så att det på Röda Korsets hemsida står att man kan skriva upp sig som volontär och att de för närvarande har 150 stycken på kö och inte behöver fler just nu?!

Hur kan man neka folk att hjälpa till? Som volontär kan man väl betala biljetten och boendet själv och åka dit och göra så gott man kan för att underlätta för de drabbade, eller?

Vet inte om det bara är jag (och min man) som reagerar på detta med att de gärna tar emot hjälp men enbart i form av pengar.

Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst om detta men väljer att avsluta här.
Vore kul att höra Era åsikter
Besök gärna vår blogg.

Publicerad: 2010-02-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!