Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hög tid för medmänsklighet och etiskt företagande

Numera används ofta begrepp som ”etiskt företagande”, men jag saknar någon form av definition på detta begrepp som är såväl brett som mångsidigt. För mig innebär etiskt företagande att driva ett företag med medmänsklighet i centrum, ett företag som visar respekt för och tar hänsyn till människor i flera led. Det kan handla om att ställa upp för medarbetare som har det svårt privat, att ta sig tid och småprata lite med städaren som man annars passerar dagligen i korridoren och att i varje enskild situation välja det alternativ som gynnar människor mest på lång sikt. Begreppet medmänsklighet är intressant på många sätt, alla människor verkar ha olika definitioner av detta så viktiga ord.

Publicerad: 2012-09-03

För mig kan medmänsklighet på en arbetsplats också innebära att en medarbetare som mår dåligt inte låter det gå ut över kollegorna eller att man tar sig tid att fundera ett par sekunder extra innan man väljer hur man ska formulera någon form av kritik. För mig personligen är etik och medmänsklighet centrala begrepp i min ledarstil. När jag kommer i kontakt med olika företag kan jag ibland överraskas över hur lite etik och medmänsklighet diskuteras. Näringslivet är, i mina ögon, alltför egocentriskt för sitt eget bästa.

Jag önskar att fler företagsledares arbete istället präglas av attityden att ju fler som gynnas av ett enskilt beslut, desto bättre. Man ska inte glömma att det är människor av kött och blod man har att göra med, även när man gör affärer.

Jag vill uppmana företagsledare att reflektera en stund kring vad begreppet etik innebär för just dig, vilka värderingar präglar din personlighet, vilket beslut känns rätt att fatta i olika situationer? Jag är övertygad om att trenden sprider sig som ringar på vattnet om etik och medmänsklighet hamnar högre upp på agendan i det svenska näringslivet. Det är genom att placera etiska frågeställningar högre upp på agendan som vi kan bidra till att göra hela samhället mer medmänskligt och hjärtligt.

Publicerad: 2012-09-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!