Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Högt pris för ovarsamhet

Utredningar är komplexa och svårnavigerade. Det finns all anledning att göra kraven tydligare på vad som gäller. Och de finns all anledning att ta utredningar på allra största allvar. Det skriver Elsa Frizell i sin ledare.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-09-19

”Chefen mobbar de anställda.” ”Chefen är mobbad”. Bägge påståendena sades på en arbetsplats där en bekant till mig jobbade. Det hela skulle utredas och startade med samtal i grupp. Det fördjupade konflikten. Ord stod mot ord. Uppfattningarna om vad det var som hade hänt var helt väsensskilda.

Stressen att hinna med sina arbetsuppgifter samtidigt som mötena pågick pressade alla inblandade. Den externa konsulten, som den aktuella chefen hade ordnat, hade inget förtroende från de anställda. Hen ansågs stå på chefens sida. Tiden gick, oenigheten fördjupades och både chef och ett par medarbetare blev sjukskrivna. Kostnaden i mående för alla inblandade var skyhög.

Fallet är ett av många exempel på hur illa det kan gå när utredningar inte görs på rätt sätt. Det är inte ens ett särskilt drastiskt exempel. Men sådana finns. För mycket kan snabbt gå fel. Utredningar är komplexa och svårnavigerade. En utredning kan riskera att förvärra situationen, menar forskare, och en utredning kan i sig bli en kränkning. Den som står anklagad för något kan må minst lika dåligt som den som anser sig vara offer, särskilt om hen inte får försvara sig. Forskare och praktiker betonar vikten av att vara varsam i utredningar. Ett rimligt och klokt råd. Och nödvändigt.

Att veta vad man ska göra är dock inte så lätt. Metoderna att utreda är många och av skiftande kvalitet. Dessutom är lagens krav otydliga. Och det finns en begreppsförvirring. En upplevd kränkning eller mobbning behöver inte vara det i lagens mening. Men den är inte desto mindre smärtsam för den enskilde. Här är det nog lätt att gå vilse.

Det finns all anledning att göra kraven tydligare på vad som gäller. Och det finns all anledning att ta utredningar på allra största allvar. Det flesta gör såklart det men det är inte lätt. Somliga skulle till och med hävda att vi relativt sett är nybörjare. Föreskriften om kränkande särbehandling kom 1993, föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö kom som bekant först 2015.

Forskningen på området går framåt och vi lär oss mer och mer. Men det går inte fort nog. Att göra fel kan bli alldeles livsfarligt. Vår reporter Karin Nilsson har pratat med forskare och experter för att reda ut fallgropar och vad föreskrifterna egentligen säger om utredningar i arbetslivet. Missa inte vårt tema som du läser här.

Publicerad: 2023-09-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!