Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hon säger att jag är ball!

Idag ska jag träffa min adept, Mia, och jag ser verkligen fram mot det. Det är nu snart ett år sedan jag fick förfrågan om jag ville vara mentor för Mia och jag var förstås lite tveksam till att börja med. Skulle jag verkligen ha tid, ork och lust att träffa henne regelbundet – utan att få betalt? Mia och jag träffades i alla fall över en lunch och redan innan vi fått in maten hade jag bestämt mig. Så klart att jag skulle träffa henne igen! Sedan dess har vi setts ungefär en gång i månaden, hos henne, hos mig eller på ett fik. Vid några tillfällen har jag också haft möjlighet att bjuda med Mia på saker där jag medverkat. En gång fick hon vara med på den första dagen i en tredagars chefsutvecklingskurs, en annan gång på ett seminarium i mötesteknik.

Publicerad: 2010-04-13

Nu närmar sig mitt åtagande, det vill säga ett års mentorskap, sitt slut och jag undrar vart tiden har tagit vägen? Jag reflekterar också över hur året har varit och kan konstatera att det som inledningsvis kändes som en uppgift, ett åtagande och lite av en plikt har visat sig vara väldigt lustfyllt och givande för mig. Mia har gett mig en personlig och aktuell inblick i hur det är att vara 23 år gammal och på väg ut i yrkeslivet – något som är lätt att glömma bort för den som närmar sig 50-strecket. Dessutom har mina möten med Mia, även om det är lite pinsamt att erkänna, fått mig att känna mig kompetent och kunnig. Nästan oavsett vad vi har talat om – rekrytering eller avveckling, utveckling eller utvärdering så har jag kunna bidra med någon ny infallsvinkel. Genom att formulera svar på Mias frågor har jag tvingats sammanfatta mina erfarenheter från drygt 20 års personalarbete och har själv fått glädjen att upptäcka att jag, även om jag inte alltid tror det, faktiskt har en del att bidra med.

Så mitt råd till dig är: Om du får chansen – bli mentor! Det är utvecklande inte bara för adepten utan också för dig. Dessutom kanske du, liksom jag, en dag får glädjas åt att höra en ung människa säga till dig ”Du är så ball!”.

Publicerad: 2010-04-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!