Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur dricker du, egentligen?

Vi har sjungit ut vintern, till eldens lågors knastrande och sprakande. Den tid som nu väntar mellan hägg och syrén, när våren glider över i försommar, är den kanske allra vackraste. Samtidigt har vi ofta fullt upp både privat och på jobbet. Det är konferenser, middagar, bröllop och fest nära nog varje vecka. Och i min bransch blomstrar nu såväl försäljning som konsumtion av alkohol.

Publicerad: 2010-05-17

Faktiskt dagen till ära går startskottet för vår reklamfilm som vi döpt till ”Hur dricker du?” Och som uppmanar till eftertanke och reflektion generellt, men i synnerhet tipsar dig om att du kan göra Alkoholprofilen på nätet. Ett självtest över just dina alkoholvanor, var på skalan ligger du?

Kan vara rätt intressant faktiskt. Vi älskar ju att testa oss på allt så varför även inte på detta? Nu är ju vår huvudsakliga målgrupp unga vuxna, de som  står för den högsta konsumtionen i Sverige.

Men det är inte bara unga som har anledningen att fundera på hur stor plats alkoholen tar i ens liv. Vi dricker ett glas vin eller en öl med kollegorna efter jobbet. Umgänget skapar vi-känsla och kontakter fördjupas. Så långt, så bra. Men afterwork kan för vissa också innebära för mycket alkohol och att vissa blir utestängda från gemenskapen på jobbet för att de av olika anledningar valt bort alkohol eller så har de inte möjlighet att rent praktiskt hänga på, de kanske har småbarn som ska hämtas.  Fenomen som fredagsöl bidrar också till att luckra upp gränsen mellan arbetsliv och alkohol. På gott och ont. Många arbetsgivare ser det som nåt coolt att installera en ölpump på jobbet men har inte ägnat en tanke på vad man bjuder in till och hur man i så fall hanterar det.

Hildegunn Sagvaag, som har skrivit en avhandling om alkoholbruk med anknytning till arbetet, uppmanar arbetsplatser att vara mer kreativa och hitta andra sätt än den traditionella after worken. Alkohol är en lättvindig aktivitet tillsammans – den enklaste utvägen.

Men visst är det så att vi svenskar har tydliga normer. Inställningen till alkohol under arbetstid och till att köra bil när man har druckit är mycket restriktiv i Sverige. Det är solklara besked: inte dricka på jobbet och inte när du kör bil. Punkt. Det intressanta är när man frågor hur många glas just DU kan dricka innan du ska köra? Då händer det intressanta saker. Helt plötsligt glider det. Ett par glas går an för oroväckande många. Allra minst restriktiva är yngre (under 29 år) i sin syn på alkohol och bilkörning än vad äldre är; bara 74 procent tycker att det är helt fel att köra bil när man druckit ett glas vin eller en öl, jämfört med 83 procent i hela befolkningen.

Det är alltså så att svenska folket håller måttfullhet högt, men det behövs ett smartare förhållningssätt till alkohol eftersom det är skillnad på attityd till ett problem och eget beteende.

Publicerad: 2010-05-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!