Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur får vi positiva vibrationer på jobbet?

Hur trivs du på jobbet?

Publicerad: 2011-03-23

Svävar du dit på lätta vingar – eller är det med blytyngder i benen du hasar runt i ett enda stort ”måste orka?”

Läste att ett dåligt arbete är mer skadligt för hälsan än inget jobb alls. Australiensiska forskare har följt drygt 7 000 personer, anställda och arbetslösa, under sju år. Studien visar att ha ett jobb som är stressigt, osäkert, dåligt betalt, med dålig kontroll och utan stöd, är sämre för den psykiska hälsan än arbetslöshet. Det säger en hel del om hur viktigt det är att trivas på den plats där du tillbringar större delen av din tid.

Den psykosociala arbetsmiljön – som det så fint heter – är ju något som vi alla bidrar till att skapa. Ett gott ledarskap är viktigt – men även ett gott medarbetarskap.

Vilka vibrationer sprider du – och vilka får du tillbaka?

Det finns många olika sätt att sprida energi på – och många är gratis. På min arbetsplats försöker vi bland annat ha lite musikaliska rackartyg för oss, eftersom vi är en musikalisk klinik. Häromveckan fick vi höra ett internt bidrag till Melodifestivalen – när två av medarbetarna ”kom ut” som jokrar i leken med en underfundig text om ett högaktuellt ämne.

Självklart är det många faktorer som spelar in i upplevelsen av sin arbetsmiljö – och då är det ingen ”quick fix” vi talar om, utan ett systematiskt arbetsmiljöarbete som krävs.

Men klimatsmarta ledare och medarbetare tar alla chanser att höja stämningen. Om det så sker med hjälp av musik, gröna kläder på fredagar eller andra insatser. Tipsa gärna om vad du tycker skulle skapa goda vibrationer på ditt arbete!

Om vi snackar fysikalisk arbetsmiljö är vibrationer på grund av handhållna verktyg ett stort problem på många arbetsplatser. Många unga människor riskerar att få bestående skador om inte exponeringen upptäcks i tid. Men hur ska man mäta vibrationsexponering och hur ska man tolka den information mätningen ger? Och vad tycker Arbetsmiljöverket om problematiken? Läs senaste nytt från vår utbildningsdag i ämnet den 1 mars.

Publicerad: 2011-03-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!