Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur kan vi leva utan passion?

Att arbeta för inkludering och delaktighet är ibland så där självklart i tanken men hos vissa människor är det som att svära i kyrkan. Som tur var är det inte många. Att inkludera är en självklarhet för mig, för det handlar om att ha medkänsla och tro på människor.

Publicerad: 2010-06-11

IDA, som jag arbetar inom, är från början ett projekt som blivit permanent och där arbetar vi med just det här. Vi ska försöka öka måluppfyllelse på skolor som har det tufft och vi har tre ben till vår hjälp – språk, familj och passion.

Passion, det är jag del av. För, hur kan vi leva utan passion?

Min är skrivande och i mitt arbete hjälper jag unga att vara journalister som skapar sina egna tidningar. Andra i min grupp har dans, musik, drama. Passion handlar även om att ge syre till drömmar, fantasier. Och att vi på ett sätt kan sponsra dessa bland ungdomar som inte har några drömmar alls i tuffa områden, då skapar vi möjligheter till ett bättre samhälle.

Under slutet av terminen har jag tagit in utvärderingar från det jag gör – både bland vuxna och ungdomar. En skrev:

”Jag är inte blyg längre.”

För det är så, med ett sådant här arbetssätt. Många gånger tänker vi att man bara skriver men är du journalist måste du ta kontakt, prata, ställa frågor, tänka och sedan skriva. Ibland ska du skriva krönikor och då kan det vara som William Faulkner skriver:

”Jag vet aldrig vad jag tror om något förrän jag har läst vad jag har skrivit om det.”

Helt plötsligt kan du forma åsikter, som du kanske inte visste att du har. Och då helt plötsligt blir du delaktig i den vardag som du lever i. Att våga ha åsikter och dela dem, är som fylla dina drömmar med syre.

Idag, måndag, ska jag träffa några som ska få lära sig lite om det här och ge dem en liten kurs – kanske kan jag ge lite syre till deras drömmar. Läs gärna www.idasidan.se där elever skriver. Kanske kan det ge dig syre.

Publicerad: 2010-06-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!