Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur ska man göra då?

Under veckan har vi fått följa Kalle som blev sjuk med sjukskrivning som följd.
Kalles arbetsgivare gjorde det hon trodde förväntades med resultatet att Kalle blev utan sjukpenning i väntan på utredning, allt gick fel och Kalle kände sig tvungen att återgå till sitt arbete trots att han fortfarande var sjuk.
Vi har med detta påvisat en massa luckor och svårigheter med det nya sjukförsäkringssystemet.
Idag avslutar vi vår vecka med att fokusera på lösningar och vinster.

All forskning som kommit i vår väg påvisar en och samma sak, en förutsättning för att undvika att hamna i de fällor vi beskrivit här, är att företagen har väl fungerande rutiner och en metod för hur dessa skall användas.
Visst finns det många fina pärmar med rutiner och en snygg policy på våra arbetsplatser?
Till vilket värde? Om ingen egentligen vet hur det skall tillämpas?
De företag som har en väl fungerande metod och ett system för rehab, de hamnar inte i den situation som Kalle och hans arbetsgivare hamnade i.

Publicerad: 2011-02-11

Vi vill med detta påvisa vikten av planer och struktur, samt att det egentligen inte alls behöver vara svårt. Vi har utvecklat en metod som heter ELNA som sätter individen i fokus samtidigt som den tydliggör arbetsgivarens roll och rehabansvar. Allt för att nå en vinn-vinn situation.
Metoden är utvecklad i nära dialog med arbetsgivare, fackliga företrädare och Försäkringskassan, och därmed kvalitetssäkrad i alla led.

Vinsterna

Kalle: blir sedd och uppmärksammad redan i ett tidigt stadium, innan sjukskrivningen är ett faktum. Kvarstår behovet av sjukskrivning kommer Kalles arbetsförmåga bedömas och om möjligt så kommer arbetsuppgifter och arbetsplats anpassas för Kalle, detta medför kanske att Kalle kan arbeta. Kalle kan känna sig helt säker och trygg med att arbetsgivaren fullföljer sitt ansvar så inget ”glapp” i hans utbetalningar behöver uppstå. Kalle har ständig kontakt med sin arbetsgivare som ligger steget före så han vet hela tiden vad som förväntas av honom.

Arbetsgivaren: har möjlighet att tillvarata Kalles arbetsförmåga
genom att (ofta med mycket enkla medel) anpassa arbetsplats och arbetsuppgifter, detta medför att produktionen troligen kan ligga kvar på samma nivå och företaget inte ”tappar” värdefull kompetens. Om det visar sig att anpassning inte är möjlig kan arbetsgivaren känna sig säker och trygg då metoden ligger ett steg före hela tiden och därmed eliminerar obehagliga överraskningar. Skulle det visa sig att sjukskrivningen blir lång och av olika skäl svår har det visat sig att en extern rehabkonsult bringar högt värde.

Vinst i pengar: Ja, för Kalle är det ju uppenbart, och även för arbetsgivaren finns stora ekonomiska vinster. Om vi beräknar att kostnaden för arbetsgivaren ligger på ca.10 % av en månadslön/dag, då inte inräknat förlust av bidrag samt vikarier, så torde ju vinsten vara desto större.
Dels slippa den faktiska kostnaden, men även kostnaden i samband med lägre produktion, samt alla de kostnader som döljer sig bakom låg effektivitet och arbetskamraters missnöje. För att räkna ut detta finns väl beprövade beräkningsmodeller.

Vi vill med detta avsluta vår vecka här och tacka alla er som följt bloggen, även om det stundom såg svart och hopplöst ut är vår erfarenhet att det finns lösningar och när det blir bra, då blir det riktigt bra ?
Mer information om ELNA.
Vill du ha kontakt med oss, lättast mejla info@elna.nu
Tack och trevlig helg! Anna&Elsa

Publicerad: 2011-02-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!