Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur ska man hinna med hälsosam mat?

Jag möter varje dag personer som tycker det är svårt och krångligt att äta hälsosamt och prioriterar övriga familjens behov före sina egna. Det är jätteviktigt att vara en sund förebild för sina barn, så satsa istället på en sund livsstil som funkar för hela familjen – bra vardagsvanor där både motion och sund och välbalanserad mat är naturliga inslag. Oavsett energibehov så kan man äta av allt om man anpassar mängden. Den som behöver gå ned i vikt tar mindre av en kaloririk sås, och mer av grönsaker och rotfrukter.

Publicerad: 2009-11-12

Många småbarnsföräldrar upplever att de har kört fast i falukorvsträsket. Jag känner mig själv som en av dem ibland, men jag har valt att lägga fokus på känslan kring måltiden. Vi har ganska barnanpassad vardagsmat, och för att även vi vuxna ska glädjas och njuta av maten har vi ofta något extra tillbehör med speciella kryddor eller mer hetta. Barnen smakar om de vill, jag vill inte vara en tjatmorsa som gör måltiden till en pina.?Jag vill att mina barn ska tycka om att komma och sätta sig vid matbordet. Jag anser att min uppgift är att ställa fram bra mat på bordet, sen är det upp till var och en att äta av det de vill ha. Ibland blir det enbart potatismos och morötter, ibland enbart köttbullar och mjölk. De få timmarna på dagen då jag träffar mina barn vill jag att det ska vara mysigt och trevligt. Inte en massa bråk och konflikter.

Slow food = good food?

Ibland låter det som att det måste ta tid att äta bra mat. Man tror att all snabbmat är dålig, och motsatsen – d v s långsam mat – är lösningen. Hälsosam mat behöver varken tillagas eller ätas långsamt, om man bara planerar lite smart och investerar några minuter så kan man vinna mycket tid, och få energi över till andra roliga saker. Man kan ofta göra små förbättringar som ger stora resultat, dessutom gör hälsosamma vanor dig piggare, gladare och mer kreativ. Hälsosam mat kan vara vacker, lättlagad, billig och framför allt – väldigt god.

Krångla inte till det i onödan. Stäng av köksfläkten, tänd några levande ljus och sitt ner och ät i lugn och ro.

Förenkla din vardag, så får du mer gjort – och håller längre!

Publicerad: 2009-11-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!