Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur skapar man en god ordmån?

Kommunikation – kan det finnas ett begrepp mer spännande, vackrare, svårare och viktigare – och som kan omfatta så mycket? Det är ju själva livet vi talar om!

Publicerad: 2011-03-24

Jag hävdar att konsten att kunna kommunicera är avgörande för allt. Oavsett relation, position eller situation.
Det finns olika sätt att kommunicera på – olika ord att välja, olika sätt att hantera orden och situationen på. Ditt sätt att kommunicera sätter avtryck i ditt och andras liv – på ett positivt eller negativt sätt.

Hur blir man bra på att kommunicera?
Oavsett om det rör sig om ett privat samtal eller ett professionellt arbete så tycker jag att det finns några gemensamma nycklar.

Att vara nyfiken på livet och människorna, att ha ögon och öron öppna för det som sker och analysera en omvärld i ständig förändring är en förutsättning.

Att också ha förmåga och vilja att beröra människor. Att försöka hitta ord och ton som är nyckeln till mottagarens inre rum. Vara personlig så att mottagaren fångas – men ändå inte så snäv att en stor mängd människor utesluts. Jag brukar resonera som så: bakom varje mottagare oavsett kanal gömmer sig människor med klappande hjärtan. Att arbeta med kommunikation är att arbeta med relation.

Om man vill nå många då? Hur når man ut med sitt budskap i en värld som vår? När vi bombarderas av ord, åsikter, information i en strid ström, dygnet runt? När Internet och de sociala medierna radikalt ändrat den kommunikativa kartan?
– Effektiv kommunikation handlar om att vara sann och intressant? säger Tomas Jennebo. Han är radioprofil och kommunikationslärare på högskolan i Kalmar – och en av föreläsarna på de Arbets- och miljömedicinska utbildningsdagarna här på universitetssjukhuset i maj.
Läs hela intervjun med honom här.

Tack och lov har jag min egen kommunikationscoach. Hon är skärpt, rak och snabb. I hennes sällskap tvingas jag hela tiden vässa mig, vara tydlig och konsekvent.

Jag har lärt mig att lyssna in hennes signaler och sätt att vara och ställer frågor för att kontrollera. Eftersom hon har en hjärna som är annorlunda än min kan jag inte slå mig till ro med att anta att budskapet gått fram – jag behöver kontrollera. Ibland är hon av olika anledningar blockerad och behöver få något annat behov uppfyllt innan hon kan ta emot det jag vill säga. Min coach är åtta år. När hon var ett år kunde hon få ord men alla mina sångböcker utantill. När hon fyllde fyra fick hon diagnosen högfungerande autism.

Vad hon har lärt mig om anpassning till individ/målgrupp och att kommunicera kreativt är ovärderligt. Jag har också fått ett antal nya ord i min vokabulär genom att umgås med henne.

– Kan du täta till mig? betyder ”kan du krama mig så jag inte fryser?”

Att kalla henne för funktionshindrad känns både stelbent och felaktigt eftersom hela hon är ett utropstecken för en möjlighet till att tänka annorlunda. Ord och tankar hör ihop. Vi är alla olika. Tänk på det när du kommunicerar.

Publicerad: 2011-03-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!