Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur vi skapar möjligheter för oss själva och andra

Vissa ord öppnar upp! Vissa ord kan förflytta tankar – från dagliga bekymmer och måsten – till visionära och exporativa utflykter! Jag kan inte låta bli att fascineras av kraften i just ordet drömmar. Drömmar håller motivationen uppe när det känns tungt, drömmar hjälper oss att se möjligheter, drömmar öppnar upp dörrar för möjligheter vi inte visste fanns.

Publicerad: 2011-09-21

Partnerskap öppnar upp

För att kunna förverkliga våra drömmar är vi ibland tvungna att också utmana gängse sanningar och begränsningar. Vad kan vi göra? Vad förväntas vi göra? Vem får lov att göra vad? Arbetslivet och näringslivet är ofta ganska drömfattigt, med undantag för karriärdrömmarna då kanske – men vad skulle hända om vi släppte in lite ny inspiration, lät andras drömmar ta lite plats i vårt dagliga arbetsliv. Att som en del av företagets sociala ansvarstagande ta steget in i partnerskap med utvald organisation i den idéburna sektorn kan öppna upp för att släppa in många spännande drömmar i det dagliga arbetslivet.

Ett hus för drömmar

I rikskända Rosengård i Malmö ligger en annorlunda och helt underbar oas – Drömmarnas Hus. Denna kreativa ficka använder lust, glädje och nyfikenhet i kombination med kultur, natur, kreativ pedagogik och det egna skapandet, som verktyg i ett socialt förändringsarbete. I fantasins värld finns inga rätt eller fel, utan alla möjligheter är vidöppna.

En bok för drömmar

En annan organisation med en underbar och inspirerande idé är Star for Life som med ett unikt program arbetar för att förhindra spridningen av hiv bland unga människor i södra Afrika. Utifrån det genomgående budskapet ”I go for my dreams” vill organisationen inspirera unga människor att tro på sin framtid och sina drömmar, att stödja dem i att leva ett liv utan aids. Undervisningsmaterialet är en tom bok ”My dream book” som eleven själv fyller med sina drömmar och vad han eller hon behöver göra för att uppfylla sina drömmar.

Tänk att låta alla medarbetare på ert företag möta drömmar som dessa. Tänk vad det kan föda många nya och spännande möjligheter, internt som externt.

Vad drömmer du själv om? Vilka tankar vill du släppa loss? Och vem skulle just du kunna ta med på din utflykt i drömmarnas möjligheter?

Publicerad: 2011-09-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!