Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Igår var en annan värld, imorgon en ny miljö

Min mormor Rut hade älskat att ha en Iphone. Hon bodde i en stuga i skogskanten i södra Närke men hängde med i allt som hände inrikes och utrikes. Hon som hade kylskåpsdörren full med citat och klipp ur diverse tidningsartiklar skulle ha älskat att kunna följa nyheterna i minidatorn. Och tänk att kunna messa bästa vännen i Stockholm och släktingen i Florida! Få direkt respons och inte behöva vänta på breven i veckor.

Publicerad: 2012-04-18

Rut var utbildad sömmerska men gifte sig och fick fem barn och man att ta hand om istället. Egentid skaffade hon sig på nätterna. Vid trampsymaskinen skapade hon alla lapptäcken som blev hennes signum. Rut var en miljömedveten kvinna med stor kärlek till Moder Jord. Hon odlade i täppan, plockade bär och svamp, fiskade och lagade av fisken och älgen som morfar skjutit. Hon var ingen konsumtionsmänniska, de inköp hon gjorde planerade hon noga och hushållade med sina och andras resurser. Hon hade mycket att göra men alltid tid för mig.

Jag har en hatkärlek till min Iphone. Den gör min värld större samtidigt som den krymper min tid. Tidsbegreppet är oerhört centralt i min och mina vänners vardag. Den axel hela tillvaron snurrar kring, åtminstone bland västvärldens medelålders. Något som är ständigt brist på men som samtidigt är det enda vi har. Sommartid eller vintertid. Kvantitetstid eller kvalitetstid. Arbetstid, egentid och partid. Vi bokar in och bokar av och bokar upp tid. Vi köper oss tid – och tiden styr våra inköp. Går vi i skogen så inte är det för att vi måste fylla frysen inför vintern. Snarare för att fylla vår fria tid med något friskt och ursprungligt.

Vilken livsmiljö kommer min dotter att få uppleva? Hon som gärna lånar min Iphone. Hur blir hennes vuxentid? Hur kommer hennes boende att se ut? Får hon städa när hon vill – eller kontrollerar staten att hon gör det regelbundet för att hålla innemiljön sund? Får hon tända ljus på fredagsmyset? Kanske vet hon mer då om hälsoeffekterna av stearinljusen.

•Läs om vad forskarna tror om framtidens boendemiljö och innemiljö idag.

Kommer dottern att ha lärt sig konsumera på ett klokt sätt? Veta mer om våra vardagsprodukter och välja bort de som är farliga? •Läs om antibakteriella produkter.

Publicerad: 2012-04-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!