Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Inte bara äldre har en ålder

De flesta unga människor är rätt tålmodiga. Trasiga toaletter i skolan och kass lön är en del av vardagen. Förhållandevis få protesterar mot orättvis särbehandling. Kanske har det alltid varit så.

Publicerad: 2009-11-16

Fördomar och attityder som unga möter från omgivningen på grund av sin ålder blir lätt en del av självbilden: Ansvarslös, okunnig, naiv. Du får vänta på din tur. Du kommer nog ändra dig när du är torr bakom öronen. Du blir också äldre, tänk på det. Men när till och med ungdomsministern tar strid för äldres åldersdiskriminering, vem står då upp för de som inte ens har rösträtt?

En vacker dag blir du stor och vuxen, med möjlighet att ta del av allt som frånhålls dig som ung. Och då tänker jag inte på körkort och alkohol, ingen gnäller på allvar över de åldersgränserna. Nej, jag tänker på självklarheter för en vuxen i Sverige, som att dina åsikter tas på allvar och att du har lika lön för lika arbete. I takt med dina gråa hår ser du sedan din status och dina privilegier krympa igen.

Både unga och äldre möts av fördomar på grund av sin ålder. Diskriminering riskerar att uppstå när fördomarna ligger till grund för olika behandling. Är det rimligt att enbart din ålder ska avgöra antal semesterdagar? Är det självklart att en förening med en minderårig ordförande inte får öppna ett bankkonto? Ska en tjugotvåårig entreprenör inte ha rätt till starta-eget-bidrag när Sveriges ungdomsarbetslöshet slår nya rekord?

När ålder blev en del av diskrimineringslagstiftningen i år har debatten fortsatt att handla om äldres diskriminering. Få unga anmäler åldersdiskriminering idag. Betyder det att den inte finns? Jag tror att det är lättare att bli upprörd när du vet vad du oåterkalleligt förlorat, än när du utlovas guld och gröna skogar i framtiden. Det är lättare att påverka när du har haft ett liv på dig att öva på hur.

Därför samarbetar vi på LSU – Sveriges ungdomsorganisationer med äldreorganisationer. Vi står enade och låter inte medelålders politiker, arbetsgivare och fackrepresentanter ställa unga mot äldre i frågan om åldersdiskriminering.

Publicerad: 2009-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!