Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Internet framtidens terapimottagning

Som färdigutbildad psykolog åkte jag och min sambo på en resa. Där träffade vi några amerikaner som när jag berättade om vad jag ägnade mig åt, frågade om jag skulle kunna hjälpa dem på distans med deras sömnproblem. Jag hade nämligen ganska tidigt specialiserat mig på att arbeta med KBT och sömn. ”Aha..!” tänkte vi och iden föddes om att leverera terapeutiska tjänster över Internet. Som med alla innovationer och affärsidéer inom nya områden tar det såväl tid som resurser att komma dit man vill. Under tiden vi jobbat fram vårt koncept har även andra aktörer dykt upp men ingen erbjuder det som vi erbjuder idag.

Publicerad: 2009-09-17

Idag är vi ett KBT-företag specialiserat på Internetbaserade tjänster. Sedan vi la upp vår första tjänst i april 2009 (efter att ha provat ut metoderna och även följt de positiva forskningsresultaten kring terapi över Internet som publicerats) har vi vuxit för varje dag och är idag den sajt som hamnar överst på sökord som distansterapi, KBT på nätet och KBT på Internet. Varje dag får vi in frågor till vår gratistjänst Fråga KBT-terapeuten liksom att vår distansterapimottagning är mycket aktiv. Du hittar det under vår psykologmottagning över Internet Väntrummet. Till Väntrummet är alla välkomna.

Hur fungerar det då att gå i KBT på nätet? Det är inget konstigt alls, utan precis som ”vanlig” KBT fast man gör det över nätet. Man söker sig till oss, behöver inte ha remiss, vi gör en första bedömning och utifrån det får man ett behandlingsförslag att ta ställning till om vi anser att det är en problematik som KBT är verksam mot. Sedan görs en överenskommelse om behandlingsplan och utifrån den jobbar man varje vecka under en avgränsad tid. Vi ses över internet och vi har möjlighet att använda oss av en uppsjö medieverktyg, som anpassas till klientens önskan och datorvana.

Vilka besvär kan man då söka hjälp för genom KBT på nätet? Ångestproblemtik, fobier av olika slag som social fobi, depression och nedstämdhet hör till det vanligaste. Och vad vi även ser är att vi får många frågor från yngre personer, enligt studier har dessa generationer helt annat sätt att förhålla sig till internet och sjukvård. Man använder nätet i absolut första hand för att söka svar på frågor som rör ens psykiska hälsa. Välkomna till Väntrummet!

Publicerad: 2009-09-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!