Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

IT-problem är inte ”strul”

Arbetsmiljöbranschen verkar ha missat vilken påverkan IT har på jobbet. Inse att den digitala arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska och den psykosociala, skriver informationsarkitekten Jonas Söderström.

Publicerad: 2012-11-23

Jag står på arbetslivsmässan WorkingLife och betraktar finalisterna för årets arbetsmiljöprodukt. Kampen står mellan en skyddshjälm, ett par skor, handskar, något som ser ut som en brandslang …

Och jag förundras: Varför är arbetsmiljöbranschen så analog? I andra delar av samhället är de digitala frågorna superheta.

En tredjedel av allt arbete i Sverige utförs i direkt kontakt med digitala system. Tjänstemän, lärare, vårdpersonal, poliser – allt fler grupper får allt fler system att hantera. De viktigaste arbetsverktygen, i så gott som alla branscher, är numera en ständigt växande uppsättning datorprogram.

Problemen med dessa är betydande. 40 procent upplever svårigheter med systemen på jobbet varje vecka. Ytterligare 20 procent har problem varje dag.

Men i arbetsmiljöarbetet märks det inte mycket. I en uppsats från högskolan i Skövde undersöktes 26 olika verktyg för arbetsmiljörond. 24 av dem tog inte upp IT över huvud taget.

Jag tycker att vi ska försöka komma bort från ordet ”teknikstrul”. Teknikstrul antyder att det är mindre problem.

I själva verket påverkar IT hela arbetsmiljön för dem som jobbar, styr hela arbetets upplägg, avgör hur vi måste disponera arbetstiden, prioritera. Fråga sjuksköterskor, läkare, lärare och allt fler yrken! Det är något långt utöver ”strul”.

•Läs hela krönikan i kommande nummer av Du&jobbet!

Publicerad: 2012-11-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!