Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jag är så trött på jämställdhet!

När jag berättar för andra vad jag arbetar med är detta inte en helt ovanlig kommentar. På fester är kommentaren kanske något utförligare men jag väljer denna något slimmade formulering för dagens inlägg…

Publicerad: 2011-02-03

Så vad är det du är trött på? Att din dotter har samma skyldigheter som din son? Att du som man har samma möjlighet att vara föräldraledig som om du vore kvinna? Att du som kvinna har samma rättighet när det gäller lön som om du vore man? Att alla människor har lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter oavsett kön?

Eller, vänta, så är det ju inte? Så vad är det du är så trött på?

  • Att en del av lönegapet mellan kvinnor och män inte går att förklara med något annat än kön?
  • Att flickor har bättre betyg än pojkarna i snart skolans alla ämnen. Och att lärare inte har samma höga krav och förväntningar på pojkar som på flickor?
  • Att 2% av VD:arna på de största aktiebolagen i Sverige är  kvinnor medan 3% heter Anders?
  • Att mäns depressioner inte upptäcks och diagnostiseras som just vad det är?
  • Att pappor avstår det mesta av sin föräldraledighet?
  • Att det tycks finnas ett kvinnounderskott i norra Sverige och ett kvinnoöverskott i södra, men lagom många män överallt?

Är det detta du är trött på? Då är jag med! Jag är också trött på ojämställdheten.

För några år sedan var jag på en föreläsning med Gudrun Schyman. Hon pratade makt och kön, könsroller och genus. Vid frågestunden efteråt ställer sig en man upp och berättar hur trött han är på att ”vara” förövare. Att han önskar att hon, och alla andra som pratar jämställdhet, skulle sluta framställa män som förövare för det avskräckte honom, gjorde honom arg, gjorde honom trött. Och jag satt bara där och tänkte -Hallå! Tror du jag är trött på att vara offer eller?!

Jämställdhet handlar om såväl kvinnors som mäns rättighet och möjlighet att vara den de är. Det handlar om att vidga normer för hur en kvinna eller man kan, ska och vill vara. Men utan att titta på hur normerna ser ut idag kommer vi ingenstans. Utan att se ojämställdheten kan vi inte arbeta bort den. Hur trötta vi än är på normen för det kön som vi tillhör måste vi se den för att kunna ifrågasätta den och göra oss av med den. För så länge normen finns där kommer den att diktera dina förutsättningar att utöva dina rättigheter möjligheter och skyldigheter, oavsett kön.

Jag är så trött på ojämställdhet!

Publicerad: 2011-02-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!