Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jag är vacker när du är full

Alla blir snyggare på krogen efter ett par glas. Visst är det så? Enligt en skotsk studie påverkas vår uppfattning av andras skönhet av berusning.

Publicerad: 2010-05-05

Många tillhör kategorin personer som mår ”finemang” och upplever att man blir roligare, modigare och gladare när man är berusad. Fast då är man ute på lite tunn is. Forskning visar nämligen att impulsiva, sociala och sensationssökande människor har lättare att trilla dit. Det kan vara bra att testa sina alkoholvanor, och att ta sig en funderare och kanske komma fram till att inte bli fullt lika full och kanske inte fullt lika ofta.

Unga upplever alltmer av det som kallas festhets, ett uttryck som Språkrådet utsåg till månadens nyord (nu är det ”inaskad” som gäller, jag behöver inte förklara varför, det är en parallell till ord som insnöad). Det är litet kul, men bakgrunden är inte lika festlig.

Festhets innebär att man känner en press eller ett tvång att festa, även om man inte vill. Det kan låta löjligt, kanske som ett lyxproblem. Men för många unga är festhetsen ett problem, det kan helt enkelt vara svårt att säga nej.

Har du inte supit en helg är du en loser, skrev bloggaren Carolina Surowiak, 19, i en debattartikel i Aftonbladet. Hon hade lagt ut en text om festhets på sin blogg Rosetty där hon ifrågasatte att idealet för en ung människa är en helg med party, fylla och att bli bakfull. Den mängd svar som hon har fått visar att det är många som känner att det har gått för långt och att de inte riktigt vet hur de skall komma ur den negativa cirkeln av rutinmässigt festande.

Siffror från CAN (Central förbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar att andelen andraårsgymnasister som intensivkonsumerar alkohol har ökat kraftigt de senaste åren, både bland killar och tjejer. Samtidigt väljer allt fler att bli nykterister.

Kanske skulle fler behöva fundera på hur stor plats som alkoholen får ta i deras liv?

Publicerad: 2010-05-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!