Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jag – en miljöbov?

Inte kan väl lilla jag utgöra en miljörisk?
Jag som är en mogen kvinna och försöker tänka hyfsat grönt och skönt både på jobbet och hemma? Jag som sopsorterar, bytt ut alla lampor mot energisnåla varianter och som till och med köper ekologiska morötter ibland fast de är dyrare än de andra. Och som sällan vågar välja ärtsoppa i personalmatsalen av rädsla att bli utpekad som miljöförstörare?

Publicerad: 2010-05-19

Men hur är det med löftet att cykla oftare till jobbet? Nu när isen lämnat cykelbanorna och jordgubbarna säljer som smör vid matbutikerna – visserligen de belgiska – men ändå?
Och var jag verkligen tvungen att handla nya vårkläder – när garderoben är full?
Du – och jag – samspelar med miljön vad vi än intalar oss själva. De val vi gör i vardagen spelar roll.

Visste du t ex att vår konsumtion av läkemedel är en framtida miljörisk?
Att den medicin vi knaprar lagras i miljön och kan skada ännu ofödda foster?
Åke Wennmalm heter mannen som öppnade mina ögon för ett högaktuellt problem som vi här på Arbets- och miljömedicinska kliniken nu arbetar med. Läs mer om hans föreläsning på vår hemsida.

Det finns ofantligt många aspekter av att vara miljövänlig. Att arbeta för en god inre och yttre miljö. På global och nationell nivå – och i närmiljön. Varje dag har vi chans att påverka.
Ta den!
Psykosocialt kan du välja om du vill vara en mental försurare eller ej. Bjud din granne på ett leende och se vad som händer! På min arbetsplats är vi noga med att ta den där kafferasten på förmiddagen – och då brukar skratten klinga. Det är inte många som vill missa eftermiddagskaffet heller, då filosoferar vi kring allt mellan himmel och jord. Koffein och kollektiva glada flin – det är mumma för jobbet!

Publicerad: 2010-05-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!