Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jag hinner inte med!

Jag hörde på radio häromveckan att nära hälften av de som arbetar i Stockholm, antingen tar en snabb lunch vid skrivbordet och/eller tar med sig jobbet hem. Stress är den orsak de anger och resultatet blir rimligen mindre fritid, för familj, barn och vila. Vem bestämmer vårt tempo och vem har ansvaret?

Publicerad: 2010-11-29

Jag jobbade tidigare som personlig tränare och många var de som sa ”Jag har egentligen inte tid att träna”. Jag gav dem då en tidsinventeringslista, där jag bad dem fylla i timme för timme vad de gör hela dagarna. När de återkom så var det många som insåg att de egentligen borde ha tid, speciellt när kanske 4 timmar fylldes med tid framför TV:n. Denna tid ansågs ändå som vilotid för många, men de lärde sig snabbt att detta varken gav energi eller var en hälsosam lösning. De lärde sig ta av denna TV – tid till fysisk träning och annat hälsosamt. Samtliga blev piggare och fräschare och sa sig kunna prestera mer utan stress.

Det pratas om positiv stress, men kan den verkligen vara positiv. Jag är i alla fall klar över att all form av stress har sin grund i rädsla. Rädslan skriker om att hinna med, duga, bli bekräftad etc. Men vad vinner vi på stress och att alltid springa runt i rasande tempo? Egentligen ingenting, brukar de flesta svara när de fått hjälp att stanna upp och känna efter. Jag pratade med en chef idag i en coachningssituation, som klart hade insett vad hans tro på stress skapat. Hans fru är på väg bort, barnen mår dåligt och företaget knakar. Han är en av många. Vi mår inte bra av stress, punkt!

Tänk om fler insåg att vi, liksom allt och alla, måste ta oss tid för reflektion och återhämtning. Det första vi måste förstå att den egna hälsan ger mer tid, mindre stress, gladare familj och mer livskvalitet. Denna tid är inget vi kan få, utan måste ta kommando över själv!

Fatta ett beslut: Boka in tid för dig själv i kalendern. Kombinera fysisk träning i den form du känner lust för och sätt dig sedan ner och andas in livet en stund. Några mikropauser då och då hjälper också till. Dra i handbromsen och ta några djupa andetag – andas in lugn och ut stress.

Livet utgår från dig och inget annat!

Publicerad: 2010-11-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!