Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jag ringde och kunde börja nya jobbet nästa dag

På sjuttiotalet när jag var drygt tjugo och skulle skaffa mig ett riktigt jobb, så ringde jag en arbetsgivare och frågade om han behövde anställa någon. Jag fick komma på besök, vi tittade runt i lokalerna och jag fick mig berättat vad jobbet innebar. Det var allt. Jag kunde börja nästa dag.

Publicerad: 2012-09-25

På slutet av åttiotalet ville jag utvecklas mer och sökte vidare. Denna gång hade jag kopierat och vidimerat alla mina papper, skola, kurser, arbetsintyg, diplom, rubbet. Ansökan var ett enkelt brev där jag skrev vem jag var och att jag sökte tjänsten. Maskinskrivet såklart. Jag fick ett bättre och intressantare arbete med persondator som var riktigt hightech på den tiden. Nu kunde jag framställa dokument på en dator som gick att skriva ut, fantastiskt. Allt var frid och fröjd, men så dök marknaden och jag var sist in så jag blev också först ut.

Snart fyrtio och erfaren ska det väl inte vara något problem. Trodde jag. Jag sökte nog hundra jobb och mina handlingar bestod nu av ett brev plus en meritförteckning på flera sidor. Nu skulle man mer kortfattat berätta vad man hade gjort och vilka anställningar man haft.

Efter nästan ett år fick jag napp, och jag tror inte att det var mina handlingar som imponerade utan de måste nog ha gillat mig eller så. Några roliga år, men som allting annat så tog detta också slut. Det blev många ansökningar här också, men nu hade man hem-pc och kunde skanna dokumenten.

Jag valde en ettårig utbildning istället och fick jobb direkt efter. Hade två att välja på och valde fel skulle det visa sig.  På det igen, nu kunde man ju det här. Fortfarande på nittiotalet så postade man sin ansökan. Efter några månader fick jag komma på en intervju till huvudstaden och intervjun kändes ok, men testerna trodde jag gick åt pipan.Men jag blev kallad en andra gång och de var imponerade av mina handlingar, som nu mer liknade dagens cv. Hurra, snart femtio och en ny anställning, lite stolt blev man ju.

Det gick tio år och under tiden hann det hända mycket, nu lägger man in sitt cv i databaser. Hittade en annons där man skulle jobba som skribent och jaga kunder på provision. Det handlade om att skriva cv och personliga brev åt privatpersoner. Sagt och gjort, jag startade eget och erfarenhet på området har jag, så varför inte. Dagens ansökningshandlingar är förfinade dokument som anpassas till varje specifik tjänst. Det är många om aldrig har skrivit ett cv eller personligt brev och jag känner stor tillfredsställelse, att få hjälpa dessa personer med deras vånda över de krav som nu ställs på utformning och innehåll i en ansökan.

Jan Alexandersson,

cv-skribent

Publicerad: 2012-09-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!