Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jag skulle aldrig vara på ett jobb där jag inte trivs

Hej allihopa!

Publicerad: 2010-02-24

I sin avhandling om yrken så har Sara Göransson, Stockholms Universitet, kommit fram till att vart fjärde person anser att de har fel yrke, dessa personer upplever i ohälsa i större utsträckning än andra. Nu kan jag inte uttala mig ett dugg om den mätningsmetod som använts till undersökning, men hur som helst så låter det ganska mycket. För visst har väl alla dagar då de inte tycker att deras jobb är toppen och kanske är lite trötta på det man jobbar med, men att känna att man har helt fel yrke måste vara hemskt! Om jag kände så, då skulle jag byta yrke, det finns liksom inte på kartan att jag skulle vara på arbete där jag inte trivdes.

Det har väl hänt att jag jobbat på några ställen endast för att tjäna pengar utan att egentligen gillat jobbet speciellt mycket, men då har jag ju i alla fall haft vetskapen om att anställningen förr eller senare skulle ta slut, och eftersom att jag aldrig varit fastanställd, utan bara så kallad timmis, så har jag alltid vetat att jag kan gå när jag vill utan större konsekvenser. Men det är klart att så är det inte för alla, det är inte så lätt att sluta ett jobb om man har barn exempelvis, hur dåligt man än trivs. Även om det är svårt att byta arbete ibland så tänker jag att det ändå är värt det, för ingen ska behöva må dåligt på jobbet, det är ju jättehemskt att behöva gå till ett ställe varje dag och känna ”detta är inte jag”.
Det kräver också mod och självförtroende att sadla om till en ny arbetsplats, men för att slippa ohälsa så borde det väl ändå vara värt det?

Okej, nu lämnar vi det och går vidare till något roligare!

Enligt en undersökning som Navigio gjort på personer mellan 18-44år så kom det fram att de flesta föredrog roliga arbetsuppgifter, trevliga arbetskamrater & fastanställning, framför god löneutveckling. Och jag är beredd att hålla med dom i undersökningen, för hur god löneutveckling man än har så spelar det ingen roll om ens arbetskamrater är otrevliga och man tycker att arbetsuppgifterna är tråkiga. Däremot så skulle jag välja god löneutveckling framför fastanställning, fast det känns som det går lite hand i hand, alltså; hur god löneutveckling kan man få om man inte fastanställd liksom.

Nu måste jag börja jobba! Jobbar kväll idag med att intervjua folk på telefon, så om du får ett samtal från någon vill intervjua dig – be nice, jag behöver ju dryga ut mina CSN-pengar!

Höres igen imorgon!

Publicerad: 2010-02-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!