Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jämställd hemtjänst på egna vingar

Det är tillfredsställande när saker du har varit med och jobbat upp går vidare och börjar få egna vingar. I dag ska jag på kick off för fortsättningen av jämställdhetsutvecklingsarbetet Jämställd hemtjänst på Södermalms hemtjänst AB som jag dokumenterade och skrev material till förra året.

Publicerad: 2011-09-30

Södermalms hemtjänst AB går vidare med ett nyinrättat jämställdhetsråd, fortsatt utveckling av Södermalms hemtjänstskola och försök att få in en genusknapp i ärendehanteringssystemet för att kunna garantera att alla hemtjänstbeslut har granskats ur ett jämställdhetsperspektiv.

Det är lite vemodigt att inte vara med i fortsättningen, men mötet med de kloka människor som arbetar i hemtjänsten var också ett starkt bidragande skäl till att jag sökte jobbet som jämställdhetspolitisk utredare på Kommunal. Till exempel sa ett vårdbiträde:

”Nu förstår jag, det här med att pensionärer av båda kön vill bli duschade av kvinnor, men kan klä av sig inför en manlig läkare. Det har med både klass och kön att göra. En kvinnlig arbetare förknippas med det traditionellt kvinnliga. Det är naturligt att hon tvättar. Arbetsklassens män står för fysisk styrka och aggressivitet. Ett manligt biträde blir mer man än vårdare. En manlig läkare däremot står inte för aggressivitet på det sättet. ”

Under många år av jämställdhetskonsultande har jag aldrig tidigare varit med om att genusvetenskaplig forskning tagits så väl emot som på hemtjänsten. Forskningen satte ord på saker som personalen uppenbarligen hade gått och grunnat på. Kombinationen forskning och yrkeserfarenhet ledde oss några steg närmare ett svar på vad en jämställd hemtjänst är på såväl individ- och organisationsnivå som samhällsnivå. Det finns beskrivet i slutrapporten Jämställt bemötande, utvecklade rutiner och höjd status.

Det är Kommunal som organiserar vårdbiträden och undersköterskor inom hemtjänsten och sluter kollektivavtal med arbetsgivarna. Nu jobbar jag på uppdrag av dem och hoppas kunna bidra till arbete för högre status för omsorgsarbete på många nivåer – från högre löner och bättre arbetsvillkor till erkännande, validering och utveckling av hemtjänstpersonalens yrkeskompetens.

Publicerad: 2011-09-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!