Jenny Forsling: Vet du när jobbet är klart?
MÅL Att se tillbaka på sitt arbete och njuta av det som uppnåtts är lika viktigt som att vila. Men då behöver du veta vad det var du skulle uppnå. Det skriver Jenny Forsling.
Publicerad: 2024-08-15
Vet du vad som förväntas av dig på arbetet? När jobbet är klart och tillräckligt bra? Ett jakande svar tyder på en ganska bra arbetsmiljö. (Förutsatt att du har möjlighet och resurser att leva upp till det såklart, men det är en annan historia.)
I Bibeln berättas att Gud vilade på sjunde dagen efter att ha skapat världen. Hur vi än ser på skapelseberättelsen, vet vi nog att en dag för vila är en bra idé. Men en mindre uppmärksammad del av berättelsen är att på vilodagen tittade Gud på vad han hade gjort och ”såg att det var gott”. Jag tror att det är nästan lika viktigt som själva vilan, att se tillbaka på sitt arbete och njuta av det som uppnåddes. Men då behöver du veta vad det var du skulle uppnå.
På vilodagen tittade Gud på vad han hade gjort och ”såg att det var gott”.
-
Jag har nyligen bytt arbete. Jag sade upp mig från ett jobb som var både meningsfullt och lärorikt. Men jag mådde inte bra där. Beslutet kom under julbordet. Jag mindes att jag året innan hade konstaterat att jag haft ett av de roligaste åren hittills i yrkeslivet. Det här året å andra sidan hade varit ett av de värsta.
Vad hade hänt på ett år? Det var flera saker som jag inte kan gå in på här. Men en del var att jag under det roliga året ledde ett projekt med tydliga mål. Vilken tillfredsställelse det var att klara målen, skriva slutrapporten, och fira det vi åstadkommit tillsammans i projektet!
Arbetsuppgifterna efter projektslut var betydligt mer diffusa. Arbetsgivaren var en ideellt arbetande styrelse. Ledamöterna hade varierande kunskap om det faktiska arbetet och ganska olika åsikter om prioriteringar och mål. Det blev helt enkelt väldigt svårt att veta när jobbet var klart. Speciellt som uppdraget gick ut på att förändra världen, som det ofta är i den ideella sektorn.
Att inte vara säker på målet med arbetet får konsekvenser. Det är till exempel en trevlig förmån att ha flexibilitet kring tid och plats för att utföra arbetet. Men bäst fungerar det när det finns konsensus kring vad det faktiskt är att ”utföra arbetet”. Annars handlar det mest om att göra rätt antal timmar, och gärna då utan att räkna med fikapauser, småprat och annat som brukar hända när ”jobbet” är en fysisk plats.
Effektiviseringar och besparingar är andra processer som är helt beroende av att de som ska utföra dem vet målet med verksamheten. Det går att spara i vilken verksamhet som helst, men inte alltid samtidigt som man uppnår förväntade mål. Är målen oklara blir det upp till den enskilde att prioritera, med godtycket som enda ledstjärna och en överhängande risk för kritik senare.
Tydliga mål och förväntningar är ett rimligt arbetsmiljökrav och dessutom är det både effektivt och motiverande. Det borde hamna högst upp på agendan i alla organisationer där osäkerhet råder. Detta är såklart ledningens ansvar. Men det går att hålla meningsfulla och konstruktiva samtal om mål, förväntningar och när jobbet är klart på alla nivåer. Finns det varken samtal eller tydlighet kan det faktiskt vara läge att byta jobb.
Och om det inte går att byta jobb har du förmodligen i alla fall vissa arbetsuppgifter som du vet vad de går ut på och när de är klara, så att du kan fira på något sätt. När jag har lämnat in den här texten tänker jag till exempel luta mig tillbaka och känna tillfredsställelsen av ett väl utfört arbete.
//Jenny Forsling
Foto: Privat
Publicerad: 2024-08-15
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.