Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jobbcoaching? Funkar det verkligen?

Min mamma var arbetslös en gång för länge sedan. Jag minns inte mycket av den perioden. Jag minns bara hennes reaktion när jag stolt berättade för henne att mitt företag, Enida Coaching, uppfyller alla krav som Arbetsförmedlingen ställer vid upphandlingen av coachingtjänster för 325 000 arbetslösa. Vi har nu ett viktigt uppdrag. Vi ska coacha arbetslösa till en anställning.

Publicerad: 2009-08-28

Mammas reaktion beskriver jag med tre ord: ogillande, tveksamhet och ifrågasättande.

Jag förstod ingenting. Hon som alltid är så snäll och positiv reagerar nu på det här sättet. Jag frågade direkt varför, för jag vill veta vad hon menar. Det var många år sedan, hon minns inte så mycket eller hon har snarare förträngt allting. Hon hade fått en så kallad coach. Efter varje möte med honom mådde hon ännu sämre och kände sig långt ifrån hoppfull att lyckas få ett nytt jobb. När de satt i möten fick hon förslag på olika tjänster som krävde kompetens hon inte hade, andra gånger var hon överkvalificerad. De lade ner så lite tid på just henne, de visade bara upp vad de hade att erbjuda. Inte så konstigt att hon efter varje möte började tvivla på om hon någonsin kommer att hitta ett nytt jobb som passar henne.

Hon frågade lite försiktigt: “Ska du, min dotter jobba med det nu? Tvinga andra att se vad man är dålig på och att man inte passar in någonstans?”

”Men mamma var det verkligen en coach du träffade?” undrade jag.

Jag började förstå. Det är inte bara min mamma som är skeptiskt till regeringens förslag. Det är många fler som tvivlar på vad jobbcoacher överhuvudtaget gör och vad de kan åstadkomma. De vet inte att coaching är ett effektivt sätt att bibehålla sitt eget värde och tro på sig själv och sina styrkor. När man förlorar sitt jobb känns det för många som att man har förlorat sin identitet. Man hamnar i en svacka. Och hur ska man under den perioden kunna se attraktiv ut på arbetsmarknaden? Vem vill anställa en som ser helt hopplös och uppgiven ut? Vill du det?

Coacher skapar inte arbetstillfällen men vi kommer att utmana arbetslösa till konkreta handlingar som för dem framåt, och som gör att även de kan sträcka på sig och berätta om sina styrkor och vända motgångar till sin fördel. Varje deltagare är speciell för oss och vi, åtta utbildade och certifierade coacher från Enida Coaching, utgår fullt ifrån deltagarens behov.

Vi kommer att göra vårt bästa för att hjälpa dig som är arbetssökande att bli expert på att hitta jobb som passar just dig!

PS. Om du har vänner och bekanta som är arbetssökande just nu, tipsa gärna om den här möjligheten: www.enida.se/jobbcoaching. Vi är övertygade om att jobbcoaching fungerar!

Nina Berbic
Enida Coaching

Publicerad: 2009-08-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!