Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jobbet som arbete eller lek

En studie från Gallup visar att endast 15 % av de anställda på företag är så engagerade så att de bryr sig om sin egen och företagets utveckling! Hur ser det ut i ett fotbollslag? Hur många bryr sig om att laget och de själva utvecklas?

Publicerad: 2011-04-05

På en kurs i styrelsearbete sa läraren: Ni får inte säga i en styrelse, det heter i en styrelse. Jag kontrade med att vi borde i styrelsen. Läraren fnös och sa att jobbet i en styrelse är seriöst och ingen lek!

Jag påstår att man tar mer seriöst på jobbet om man ser det som en lek. Jag tror alla företag skulle tjäna på att ha anställda som är lika seriöst engagerade som spelare i ett idrottslag.

Hur ser det ut när vi leker

Hur ser det ut till exempel på en fotbollsmatch, när vi spelar kort med vänner eller spelar TV-spel?

Vi åstadkommer mer när vi leker, är motiverade att göra något bra och inspirerade att samarbeta. Vi stannar vid problemen och reser oss snabbt efter ett misstag för att prova igen.

När vi spelar eller leker så har vi tydliga mål, vi får snabbt feedback på hur bra vi är och vad vi behöver för att bli bättre. Vi får lagom svåra utmaningar, på randen av vad vi klarar av, vilket håller oss motiverade. Vi blir modigare och modigare och självförtroendet ökar.

Hur ser det ut när vi jobbar

När vi jobbar har vi ”att-göra-listor”. Målet är att få det gjort så att vi kan tillåta oss att ha kul när vi är klara. Problemet är att vi aldrig blir klara. När dagen är slut har det kommit nya punkter på listan.
Vi ser utmaningar som problem som hindrar oss från att nå målet. När vi leker är målet i stället att ha kul och att bli bättre på det vi gör.

På jobbet blir många stressade. Vi blir oroliga, deprimerade, frustrerade och syniska, känslor som sällan eller aldrig förekommer när vi leker eller spelar ett spel.

Gör min test, Ser du jobbet som en lek?

Om du skickar din mailadress till info@coachhuset.com så får du mina tips: 10 steg tills jobbet blir en lek.

Publicerad: 2011-04-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!