Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Kan man ha flera visioner samtidigt?

Ibland får vi frågan om hur man får ihop alla sina visioner. Man vill kanske ha en hälsovision, en familjevision, en karriärvision, osv. och då uppstår osäkerheten om hur man inte blir splittrad och förvirrad.

Publicerad: 2011-01-28

Det som är viktigt att tänka på om du sätter upp flera specifika visioner för olika områden i ditt liv är att de måste kunna ”lira ihop”. Det enklaste sättet att veta om man är på rätt spår är att dina personliga grundvärderingar är fundamentet som visionen/visionerna vilar på. T.ex. om din privata vision är helt förankrad i dina värderingar men inte din karriärvision så uppstår det en inre konflikt och i värsta fall en total krock. Fundera därför på om dina visioner ”lirar ihop” med dina värderingar.

En annan vanlig frågeställning är om ens personliga vision måste vara riktigt storslagen och att man känner en viss stress över att inte känna sig missnöjd eller som man vill ändra sitt nuvarande liv drastiskt. Vi är övertygade att alla mår bra och blir sporrade av att sätta upp en vision! Men det betyder inte att man ska vara helt omotiverad eller missnöjd med sin situation innan man tar steget att skapa en vision. Det kan även handla om att skapa en vision kring hur man vill må eller den man vill vara baserat på ens värderingar, t.ex. ”Jag vill må så här bra varje dag på jobbet”, ”Jag vill leva ett sunt liv fyllt med energi” eller ”Jag vill alltid känna att jag utvecklas, utmanas och lär mig nya saker på min arbetsplats”. Den starkaste visionen är den som ger näring till alla dina jag.

Då kan man även tänka att en vision kan behöva mogna fram och inte för bråttom. Man kan tänka på att innan visionen kan finnas måste det ske en naturlig och viktig process. Man måste låta sig ”vara gravid” med sin vision innan den kan födas. Det innebär att man får begrunda, vrida och vända på, känna efter och till slut förbereda sig på att det snart är dags. När den har mognat tillräckligt är det dags för visionens födsel och första andetag. Nästa fas kan kännas lite läskigt, ovant, obehagligt och man kan önska att det fanns en manual som delades ut så fort visionen föddes och blev verklighet för hur man ska ta hand om den på bästa sätt.

Sedan måste visionen få ett bra liv genom att den får näring och får ta plats i vardagen. Det gäller att mata den med rätt mängd inspiration för att den ska utvecklas och må bra. Man måste acceptera att den kan förändras och att allt som händer i livet kommer att prägla visionen på olika sätt. Kanske måste man ta ett beslut som radikalt förändrar visionen eller skapar nya förutsättningar för hur man närmar sig den. Det gäller med andra ord att inte låta visionen stagnera för då generar den inte rätt energi och drivkraft.

Nu är det dags för oss att avsluta vårt gästbloggande här. Vi har tyckt att det har varit roligt att få dela våra tankar och perspektiv på det vi brinner mest för – visioner! Fortsätt gärna att följa oss på vår egen blogg och på vår Facebooksida (Vision Takeoff). Ge oss gärna feedback eller skicka ett meddelande via bloggen, Facebook eller mejl och berätta hur din vision påverkar ditt liv eller skapar förändringar och drivkraft!

Publicerad: 2011-01-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!