Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Kan molnet rädda oss från IT-krånglet?

Idag har jag flängt runt på stan sedan arla morgonstund på spaning efter framtidens kontor. Parallellt med den systematiska kunskapsöversikten om framtidens kontor som jag jobbar med för närvarande så ville jag ta en titt på hur aktörer på kontorsmarknaden jobbar praktiskt med dessa frågor.

Publicerad: 2010-10-27

Jag inledde med ett frukostseminarium hos Struktur och lyssnade på två inspirerande talare: Alexandra Moore och Linda Tufvasson. Alexandra, som är doktorand vid LTH och inredningsarkitekt, berättade om sin pågående forskning om designfaktorer och framtidens kontor, och hur dessa faktorer samvarierar med de anställdas välbefinnande, engagemang och effektivitet. Med designfaktorer menas färger, former, belysning och annat i kontorets fysiska gestaltning. Dessa faktorer sägs även ha samband med den psykosociala arbetsmiljön på kontoret.

Alexandra pratade om utmaningar och möjligheter för framtiden kontor och nämnde bland annat IT-molnet, vilket innebär att allt som har med IT att göra på ett företag – d v s program, datalagring o s v – hanteras på en extern resurs med hjälp av s k molntjänster. Kanske kan molnet vara lösningen på all IT-krångel så att vi slipper ”ojoxbara” IT-system i framtiden?

Linda, som är grafisk formgivare och creative director, inledde med att tala om logotyper och varumärken och hur det första intrycket ofta blir det som man kommer ihåg, både vad gäller människor och kontor. Därmed är utformningen av kontoret ett strategiskt beslut och ett sätt att förmedla företagets varumärke och värderingar. Presentationen fortsatte sedan som en resa rakt in i framtiden illustrerad av en kavalkad av häftiga bilder på kända och mindre kända kontorsarbetsplatser. Eller vad sägs t ex om en koja i en trädtopp som kontor? Eller Googles huvudkontor i Kalifornien? Där har gränsen mellan arbetsliv och privatliv definitivt suddats ut redan. De anställda kan jobba vilken tid på dygnet de önskar, de kan sova över på jobbet, ta med sig hunden, äta gratis på restaurang, gå till frissan, kemtvätten och till gymmet. Allt detta på jobbet.

Men jag undrar vad Google-folket gör
på hemmaplan när allt det vardagliga sköts på jobbet? Eller har de någon vardag eller några hem över huvud taget? Är det någon som läst Googles medarbetarundersökning så tipsa mig gärna. Skulle gärna vilja veta hur de trivs på sitt kontor och hur de tänker kring sitt arbetsliv.

Publicerad: 2010-10-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!